Finanţe

Leafa medicilor rămâne neschimbată

Asta pentru că, până a ajunge la Guvern, proiectul de lege cu privire la majorarea salariilor trebuie să fie avizat de mai multe ministere. Doar după ce va primi aviz pozitiv de la fiecare autoritate, proiectul, cu întreg pachetul de acte, va fi examinat de către Guvern, după care va fi luată o decizie finală. Totodată, Ministerul Sănătăţii (MS) asigură că documentul respectiv va fi discutat în una din următoarele şedinţe ale Executivului.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, proiectul ce prevedea majorarea salariilor personalului medical a fost elaborat pentru a soluţiona problema lipsei acute de cadre medicale în sectorul rural. Proiectul prevede adăugarea unei prime la salariu de 5 mii de lei pentru medicii de familie şi câte 2 mii de lei pentru felceri şi surorile medicale. Aceştia din urmă vor primi banii eşalonat, astfel încât până în 2014 salariul lor să constituie 6.500 de lei. Usatâi declara cu două luni în urmă că medicii vor simţi schimbarea „pe buzunarul propriu” după 1 iulie. Însă, timp de două luni, situaţia rămâne neschimbată.

MS explică întârzierea prin faptul că proiectul are de făcut o cale lungă până să ajungă pe masa Guvernului. „Documentul încă nu a ajuns la Guvern, din cauză că a fost necesară avizarea mai multor ministere, inclusiv cel al Finanţelor. Cei de acolo au realizat în paralel o anchetă pentru a compara calculele prezentate de noi. În aceste zile vom primi un aviz şi din partea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Dacă nu întâmpinăm obstacole, proiectul va fi discutat la una din şedinţele următoare ale Guvernului”, ne-a declarat viceministrul Sănătăţii Viorel Soltan.

Salariul unui medic de la sat constituie circa 5 mii de lei, iar leafa unei surori medicale nu depăşeşte 2.500 de lei. Potrivit ministrului Sănătăţii, RM are nevoie încă de cel puţin o mie de medici, iar în 200 de localităţi aceştia lipsesc cu desăvârşire.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *