Politică

Leancă NU VA mai fi FILMAT la ședințele guvernului. Experții afirmă că e o decizie POLITICĂ

Solicitată de IPN, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat că prin acest proiect se îngrădeşte accesul la informaţii şi se va cunoaşte mai puţin despre şedinţele de Guvern. „Era normal să vadă jurnaliştii cum se discută, pentru că uneori se discută în contradictoriu”, a spus jurnalista, menţionând că şedinţele închise ar putea ascunde disensiunile care există în actuala guvernare, dar ar putea ascunde unele interese.

Potrivit ei, Guvernul ar trebui să fie cât mai deschis către public, iar presa este aceea care face legătura dintre executiv şi cetăţeni.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a spus că prin acest proiect, componentele coaliţiei de guvernare îşi doresc ca să nu-şi mai spele rufele în public, aşa cum s-a întâmplat în cele două alianţe pentru integrarea europeană. „Acum îşi doresc să aibă mai multă linişte. Cel puţin să păstreze aparenţele unei înţelegeri, dar aceasta nu înseamnă că aceste contradicţii vor fi la zero”, a spus Petru Macovei.

Pe de altă parte, Petru Macovei spune că miniştri nu vor mai „utiliza” publicul pentru a-şi face PR. „Pe sticlă oamenii nu vor mai vedea atâtea certuri şi lucrurile nu vor fi atât de tensionate. Poate vor fi tensionate în culise, nu şi în aparenţă”, a afirmat expertul în mass-media.

Petru Macovei a mai spus că poate în lipsa transmisiunilor on-line miniştrii nu vor fi nişte roboţi care ridică mâna, dar poate vor participa mai activ şi vor discuta proiectele.

Guvernul a aprobat miercuri, 3 iulie, un proiect de lege prin care se propune ca şedinţele sale să aibă caracter închis. Urmează ca Parlamentul să se expună ulterior. Dacă legea va intra în vigoare, presa va avea acces doar la declaraţiile după şedinţa executivului. Proiectul a fost propus de către PLDM şi PDM.

ipn.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *