Actualitate

Lecția de leadership. 5 atribute prin care deosebim liderii de manageri

Succesul unui lider depinde de combinația efectivă a cinci atribute:

Caracter

Caracterul este un ingredient cheie pentru crearea unei sinergii pozitive de lungă durată între un lider și echipa sa. Sinergia pozitivă este capacitatea de a optimiza punctele forte și abilitățile unei echipe, generând un efort comun puternic, într-o direcție comună. Caracterul liderului ar trebui să combine toate abilitățile soft care permit dinamica emoțională într-un schimb de leadership.

În urma unei cercetări din anul 2015, adepții au exprimat o opinie clară despre atributele unui lider ideal. Acestea includ integritatea, empatia, abilitățile de comunicare, umilința, autenticitatea, forța și determinarea. Atributul final al unui lider este capacitatea de a asculta, de a înțelege și de a simți nevoile, temerile și așteptările fiecărui membru al echipei. Fără aceasta, nu există încredere reciprocă și nu este posibilă aducerea unei echipe împreună pentru succes. Un lider cu un cocktail puternic de empatie, inteligență emoțională și valori puternice este mult mai probabil să fie urmat de oameni, decât un intelectual care nu reușește să găsească un limbaj comun cu echipa sa.

Potenţial

Din punct de vedere al potențialului, creativitatea unui lider și disponibilitatea de a explora teritorii noi sunt de o importanță capitală. Un lider caută răspunsuri fără a fi întrebat. El identifică întrebarea potrivită și alege calea pe care echipa trebuie să o urmeze pentru a căuta răspunsul.
Creativitatea este o stare de spirit. Depinde în mare măsură de capacitatea de auto-motivație. Este coloana vertebrală a unei conduceri proactive și orientată spre soluții. Un lider înnăscut este plin de idei, sugestii și soluții.
Pentru a găsi întrebările potrivite, un lider are nevoie de expertiză, pentru a putea aborda părțile necunoscute ale unei probleme specifice. El are, de asemenea, nevoie de expertiză în conducerea procesului, permițând echipei să participe la soluție, mai degrabă decât să fie copleșiți de problemă. Expertiza este indispensabilă pentru un lider bun, dar va sprijini și va spori poziția de lider numai dacă este combinată cu alte atribute.

Atitudine

Un lider trebuie să fie dispus și capabil să-și părăsească zona de confort. El trebuie să fie pregătit pentru noi provocări; să poată fi auto-motivat fără vreo intervenție externă; să fie gata pentru auto-evaluare și capabili să aibă propriile abordări.
Un lider practică auto-disciplina. El are o atitudine pozitivă, de-a face cu ceea ce fac.
„Dacă vreți să schimbați lumea, începeți prin a vă face patul", a declarat fostul comandant al Comandamentului de Operațiuni Speciale al SUA, amiralul William H. McRaven (USN), cu ocazia ceremoniei de înmânare a diplomelor la Universitatea din Texas, în 2014.

Ziua liderilor începe dimineața devreme, cu acțiuni mici, cum ar fi să-și aranjeze patul în care a dormit sau să meargă să facă jogging, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile. În particular, astfel de acțiuni pot părea irelevante. Dar atunci când sunt făcute în mod consecvent, ele oferă o imagine clară asupra persoanei.

Nu există nicio contradicție între creativitate și auto-disciplină. Auto-disciplina înseamnă a fi organizat în gestionarea rutinei zilnice, fără a mai pierde vremea gândindu-te la asta. Auto-disciplina vă ajută să vă organizați ziua, iar organizarea zilei vă ajută să vă găsiți timp pentru a fi creativ.

Multiplicatorul forței pentru creativitate este gândirea logică. Degeaba ai mari viziuni și idei dacă sunt prea abstracte pentru a fi implementate. Gândirea logică face ideile consistente și structurate, astfel încât acestea să poată fi înțelese și realizate de echipă.

Adaptabilitatea la mediul înconjurător

Este nevoie de sensibilitate pentru a te integra într-un cadru existent al relațiilor. Asumarea unui rol de conducere într-o organizație înseamnă crearea de relații constructive cu superiorii și cu subordonații.
Mai ales într-un mediu complex, care depinde de procese dinamice și rapide, compatibilitatea liderilor nou-numiți cu identitatea organizației și cu capitalul uman va juca un rol decisiv. Bunele maniere, bunătatea și grija sunt atribute valoroase. Ele ajută la evitarea sau reducerea posibilităților de neînțelegeri din cadrul organizațiilor.

Pasiune

Pasiunea oferă emoție într-un schimb de leadership. Afișarea pasiunii ridică exponențial potențialul unei echipe, sporește puterea atitudinii pozitive și crește rezistența acesteia. Pasiunea este poezia leadershipului. După cum un poet atinge cu versurile sale inimile oamenilor, un lider vorbește cu inimile subordonaților săi. În timp ce căutați un mare lider, căutați o persoană capabilă să intre în inimile oamenilor.

În timpul vieții noastre, avem de-a face cu multe ierarhii diferite. De la primele noastre experiențe din familie până la anii copilariei, zilele de școală, relația cu prietenii și prezența în echipe sportive, experiențele noastre timpurii ne pregătesc pentru maturitate și pentru diversele sale structuri ierarhice. În cadrul acestor structuri, ne confruntăm cu diferite tipuri de leadership, formale și informale. Indiferent dacă experiențele noastre sunt bune sau rele, lecțiile pe care le învățăm sunt importante.

Sursa: Cariereonline.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *