Economie

Legea bugetului asigurărilor sociale votată în prima lectură

Ponderea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat în PIB pentru anul 2017 se estimează la nivel de 11,5%.

Ministra muncii, protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș, a declarat că cele mai multe cheltuieli sunt prevăzute la programul „Protecție socială” prin menținerea indexării pensiilor cu 6,8%, introducerea indemnizației paternale, în cuantumul de 100% din venitul mediu lunar asigurat. Totodată, este prevăzută majorarea indemnizației unice la nașterea copilului până la 5300 de lei pentru fiecare copil și instituirea indemnizație1 lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină.

Potrivit proiectului, în 2017 se menține tariful total al contribuției de asigurări sociale de stat în cuantum de 29%, din care partea datorată de angajator va constitui 23% și partea datorată de angajat de 6%.

„Prestațiile sociale pentru anul 2017 sunt apreciate la limita sumei de 14 milioane de lei pentru prestații sociale cum ar fi indemnizațiile unice pentru funcționarii publici în caz de demisie sau pensionare și indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă etc.”, a precizat ministra muncii.

Cu majoritatea voturilor celor prezenți în sală a fost votat în două lecturi și proiectul de Lege privind modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016, cu scopul precizării veniturilor și cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *