Eveniment

Legea Bugetului de stat pentru anul 2012 a fost adoptată

Sergiu Stati (PCRM) i-a reproşat lui Leancă faptul că Republica Moldova tergiversează semnarea Acordului privind minorităţile naţionale cu Ucraina. 

Iurie Leancă s-a prezentat în faţa deputaţilor pentru a răspunde interpelării deputatului comunist Sergiu Stati. El a declarat că a cerut ambasadorului R. Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, explicaţii cu refenire la unele formulări ambigue din interviul acordat presei române pe 1 decembrie.

Deputaţii au aprobat în lectură finală Bugetul de stat pentru anul 2012. Fracţiunea PCRM a votat împotrivă.

Legea privind protejarea patrimoniului naţional cultural mobil a fost adoptat unanim cu 77 de voturi în Parlament.

13.25 Aproape toate proiectele de lege sunt adoptate cu 55 de voturi. Comuniştii nu votează.

"Oameni buni, voi ce aţi făcut în comisii?", a exclamat Marian Lupu în faţa avalanşei de propuneri la legea Bugetului 2012 din partea deputaţilor.

Fracţiunea PCRM a cerut ca documentul legii Bugetului să fie retras şi examinat din nou în comisii, motivând că s-au schimbat unele "cifre".

Deputaţii examinează proiectul Bugetului de stat pentru anul 2012 în lectura a treia.

12.25 Marian Lupu le-a acordat deputaţilor o pauză de 30 de minute pentru a examina proiectele de lege rămase pe ordinea de zi.

Proiectul de lege privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi prevede condiţiile de angajare în câmpul muncii a persoanelor din această categorie.

Aplicarea legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi va costa între 51milioane -76 milioane de lei. Guvernul asigură că persoanele cu grad de invaliditate angajate în câmpul muncii vor continua să primească indemnizaţii. 

10.20 Proiectul de modificare a legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă a provocat discuţii aprinse dintre viceministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ana Vasilachi şi deputatele comuniste.

Marian Lupu: "Femeile când se pun la discutat, sunt uneori rele".

Deputatele comuniste au declarat că proiectul de lege este inuman şi i-au replicat Anei Vasilachi că este lipsită de profesionalism. Ana Vasilachi a spus că proiectul a fost propus încă în 2007, dar PCRM nu a avut atunci voinţă politică să-l adopte.

Ana Vasilachi a prezentat în lectura a doua proiectul de modificare a legii privind indeminizaţii privind incapacitatea temporară de muncă. Proiectul prevede ca plata pentru a 2-a, a 3-a şi 4-a zi calendaristică de incapacitate de muncă cauzată de boli obişnuite sau accidente nelegate de mucă să fie suportată din contul angajatorului. Începând cu a 5-a zi şi până la ultima zi a concediului medical, indemnizaţia va fi plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat. 

10.00 Deputaţii examinează la pachet proiectele de lege aflate în lectura a doua. Ulterior, vor recurge la procedura de votare. 

9.56 R.Moldova va deveni membru asociat al celui de-al şaptelea Program-cadru al Comunităţii Europene pentru cercetare (PC7). Deputaţii vor trebui să ratifice Memorandumului de înţelegere dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană privind programul PC 7. Oamenii de ştiinţă vor putea astfel să aplice la diverse programe de cercetare europene. Începând cu anul viitor, Academia de Ştiinţe va plăti cotizaţia anuală de 500 mii de euro în calitate de membru asociat al acestui program. 

În ordinea de zi au fost incluse peste 20 de proiecte de lege. Printre acestea figurează proiectele privind patrimoniul naţional mobil, integrarea străinilor în Republica Moldova, moneda electronică şi bugetul de stat pentru anul 2012.

Sursa video: Privesc.eu

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *