Actualitate

„Legea” lui Alaiba. R. Moldova pierde sute de milioane de lei care ajung la companii rusești acuzate de finanțarea terorismului

R. Moldova ratează venituri de sute de milioane de lei, deși supraviețuiește datorită donațiilor externe și situația economică la nivel regional este foarte precară. Banii pierduți ajung fie în Rusia, fie pe insulele Curaçao, către unele companii rusești, care sunt interzise și acuzate de finanțarea terorismului în alte țări. În mod indirect, Chișinăul sprijină astfel Moscova în intenția sa de a cotropi Ucraina. Nu este rezultatul vreunei legi lăsate la murat de fosta guvernare PSRM, ci o nouă consecință a Legii Alaiba, care a intrat în vigoare acum un an.

În ianuarie 2022, a intrat în vigoare nu doar așa-numita Lege Alaiba, care interzice publicitatea la jocurile de noroc și pariuri sportive, dar și o altă lege, prin care impozitul pe câștigurile din aceste jocuri au fost majorate de la 12% la 18%. Aceste modificări au scăzut brusc veniturile Loteriei Naționale a Moldovei (LNM), dar nu și dependența jucătorilor, care au migrat către site-urile ilegale rusești, care-și fac la greu publicitate în spațiul virtual și nu rețin impozite din câștiguri, făcând evaziune fiscală și spălare de bani. Portalurile în cauză le permit să joace și minorilor și nu verifică sursa mijloacelor bănești încasate.

Pentru a înțelege mai bine situația de pe această piață, prezentăm cronologia evenimentelor care au condus la adoptarea amendamentelor propuse în 2021 de către fostul deputat Dumitru Alaiba, în prezent ministru al Economiei, la Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc, supranumită Legea Alaiba.

Articolul integral pe Jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *