Actualitate

Legea privind controlul tutunului a fost promulgată

Legea a fost elaborată în conformitate cu Convenţia Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi, Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014, care reglementează produsele din tutun şi are drept scop protejarea populaţiei de efectul fumatului şi expunerea la fum.

Potrivit prevederilor legislative, care urmează să intre în vigoare gradual, nu va mai fi permis fumatul în spaţiile închise şi semi-închise, şi se va interzice orice formă de susţinere a oricăror activităţi de către industria de tutun. Urmează a fi exclusă orice cale de a comercializa ţigări minorilor şi interzisă comercializarea online. De asemenea, vor fi interzise ţigările cu arome. Producătorii sunt obligaţi să publice pe pachetele de ţigări avertizări despre dauna fumatului, însoţite de pictograme.

Legea interzice fumatul în staţiile de transport public şi la distanţa de 10 metri de acestea, pe stadioane şi arene în timpul evenimentelor. Se interzice orice contribuţie voluntară a industriei tutunului la diferite acţiuni. De asemenea, se interzice promovarea articolelor de tutun. Expunerea vizibilă a produselor de tutun se va sancţiona.

Mai mulţi ani la rând reprezentanţii societăţii civile au insistat ca autorităţile să adopte legislaţia anti-tutun. Recent, aceştia au făcut apel către şeful statului ca să nu se lase presat de cei care ar putea face lobby pentru industria fumatului. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *