Opinii și Editoriale

Lemne de foc ce ne unesc sau de ce Xi nu l-a felicitat pe Putin

Trustia, elegii politikoase

Sic transit gloria mundi… Dacă în anii precedenți omologii lui Putin se îmbulzeau la zidul Kremlinului, cu buchete de flori și sticle de șampanie, ca să-i ureze „La mulți ani!” sau „Happy Birthsday To You!”, anul acesta, la împlinirea a 70 de ani, nu s-au arătat decât Rahmon, cu o piramidă de bostani, și Lukașenko, cu un sac de cartofi.

Cireașa de pe tortul izolării lui Putin a fost tăcerea lui Xi, partenerul său de suferințe geopolitice „fără limite”. Dincoace de zidul chinezesc, pe plaiul nostru mioritic, felicitarea lui Dodon pe feisbuc, printre bombardamentele și tirurile din Ucraina, a avut efectul fâsâitului produs de gazele eliminate din țevile sparte ale Nord Stream-ului, I și II.

Moghilizația macină văzând cu ochii Altaiul simpatiei populare pentru Putin. Moscoviții, întrebați de un reporter, în stradă, ce i-ar dori septuagenarului lor președinte botoxat cu ocazia zilei de naștere, răspundeau necreștinește: „să ne părăsească”, „să moară”, „să crape”…

Cum era de așteptat, cea mai mare surpriză de ziua sa i-au făcut-o ucrainenii sau cineva în numele lor, „vandalizându-i” opera vieții, podul din Crimeea, cu o spectaculoasă explozie. A fost ca un atentat la masculinitatea geopolitică a liderului național al Rusiei. „Lui Putin i-au tăiat în mod public podul”, s-a exprimat aluziv, dar foarte limpede, un jurnalist ucrainean. Și când te gândești că Putin a vrut să facă un bine Ucrainei, să o micșoreze puțin și să o îndepărteze de la Marea Neagră…

Acum stau și mă gândesc la lemne, la lemnele de foc acordate guvernului nostru de către guvernul român, tocmai 200 de mii de metri steri (circa 130 de mii de metri cubi), la prețurile de anul trecut. Nu ne vom pierde noi specificul și particularitățile de popor civic moldovenesc, dacă ne vom încălzi cu lemne de peste Prut, nu ne vom româniza ireversibil? Dedându-ne termofiliei la gura sobei în care vor arde lemne din munții Carpați, nu se va topi ceara statalității noastre, nu ne vor încolți semințele unionismului în suflet? De ce tace Maia Sandu?

Al vostru condrean, tetraciclin, Ion Buraga

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

  1. Șî eu „stau și mă gândesc”: di și nu ni dau șî gaz romînii iștea da numa lemni, dacî Maia Sandu sî duși așă di des la Buharest pi banii noștri ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *