Social

Lemnul de foc s-a scumpit. Cât costă un metru ster de lemn tare?

Lemnul de foc s-a scumpit. Un metru ster de lemn tare costă între 750 și 1.200 de lei. Pentru comparație: în 2022, aceeași cantitate costa 875 de lei, cel mult.

Agenția Moldsilva a început suplinirea stocurilor și elaborează formula de vânzare a lemnului. Unii oameni spun că au reușit să-și cumpere lemne pentru iarnă, dar alții nu. De ce, a aflat echipa noastră de filmare, care s-a deplasat la Strășeni, transmite Știri.md cu referire la Jurnaltv.md.

Iulian Mamai, director adjunct, Moldsilva: ”Pentru sezonul 2023-2024 ne propunem de a pune la dispoziție o cantitate de masă lemnoasă de circa 568 de mii de metri cubi. Nu avem o cantitate plafonată de masă lemnoasă propusă spre comercializare. Este primul venit, primul servit. La adresarea cetățeanului către ocoalele silvice i se comunică despre existența stocurilor”.

Prețurile la lemn de foc au fost majorate, conform metodologiei.

Iulian Mamai, director adjunct, Moldsilva: ”Variază pentru specii tari de la 750 la 1.250 de lei pentru un metru ster, specii moi de la 370 la 750 de lei pentru metru ster, variind de la entitatea silvică și specia lemnului de foc”.

La Ungheni, Răzeni și Chișinău există entități silvice cu stocul la zero. Acestea vor fi suplinite pe parcursul trimestrului IV. Întreprinderea silvo-cinegetică din Strășeni, unde a fost echipa noastră de filmare, dispune de 4,5 mii de metri cubi de masă lemnoasă. Oamenii au avut grijă să cumpere lemne de foc mai din timp.

Reporter Jurnal TV: ”Din 27 de mii de metri cubi de masă lemnoasă, pusă la dispoziție de întreprinderea din Strășeni, circa 23 de mii de metri cubi au fost cumpărați în primele nouă luni ale anului. Masa lemnoasă poate fi procurată direct de la sediul întreprinderii”.

Sergiu Chihai, inginer-șef, întreprinderea silvo-cinegetică Strășeni: ”Acum în stoc sunt circa 350 de metri cubi de lemn tare și 305 metri cubi de lemn moale. Din cele tari, circa 200 de metri cubi steri sunt la depozite, pentru perioada critică. Privitor la comercializare, a fost aprinsă perioada august-septembrie”.

Unii locuitori din Strășeni au spus că sunt gata de iarnă, dar alții nu, pentru că nu au bani.

Agenția de Stat ”Moldsilva” are în gestiune circa 75% din fondul forestier al Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *