Internațional

Letonia intenționează să interzică predarea limbii ruse în școli

Ministerul Educației și Științei din Letonia intenționează să interzică școlarilor să aleagă rusa ca a doua limbă străină începând cu anul școlar 2026-2027, relatează BBC și G4Media.

A doua limbă străină în toate instituțiile de învățământ din țară va putea fi doar una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Excepție vor face limbile al căror studiu este reglementat prin acorduri interguvernamentale separate.

Pornind de la faptul că limba rusă nu este o limbă a UE și nu apare în tratatele internaționale relevante, acest lucru înseamnă o interdicție a studiului limbii ruse ca a doua limbă străină în școli.

La această etapă, prima limbă străină în școlile letone este predată din clasa întâi și, cel mai adesea, este engleza.

În mod tradițional, a doua limbă străină începe să fie predată începând cu clasa a patra, iar alegerea acesteia nu este încă reglementată prin lege.

Potrivit unui sondaj realizat în 2021, aproape jumătate dintre școlile letone nu au posibilitatea de a alege: în peste 300 de școli, doar rusa este oferită ca a doua limbă străină.

Astfel, Guvernul Letoniei crede că aceste reforme „vor contribui la includerea deplină a tinerilor în spațiul educațional al Europei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *