Actualitate

Libienii au sărbătorit împlinirea a şapte ani de la declanşarea revoluţiei

În capitala Tripoli ca şi în alte oraşe ale ţării, mii de persoane arborând culorile drapelului naţional – roşu, verde şi negru – s-au adunat în pieţele publice unde autorităţile au organizat concerte ori au difuzat cântece la megafoane.

La Tripoli, Piaţa Martirilor a servit ca punct de adunare. Vineri şi sâmbătă, aici s-au produs mai multe defilări ale cercetaşilor sau ale trupelor muzicale, iar la orele serii au avut loc focuri de artificii.

„Poate ca 2018 să fie un an mai bun pentru Libia, dar trebuie să îl începem cum trebuie pentru ca acest lucru să se îndeplinească", şi-a exprimat speranţa Mohsen Ali, un funcţionar care a venit împreună cu soţia şi cei doi copii mici pentru a sărbători aniversarea declanşării revoluţiei.

Pe reţelele sociale, părerile erau împărţite între cei care considerau că trebuie celebrat evenimentul care a marcat declanşarea prăbuşirii celor 42 de ani de dictatură şi cei care susţineau că nu este nimic de sărbătorit.

În această ţară bogată în petrol, serviciile publice de bază sunt afectate de la prăbuşirea regimului Gaddafi în 2011, în timp ce violenţele şi diviziunile continuă, alimentând incertitudinea şi dezamăgirea, mai ales în rândul tinerilor.

Două autorităţi îşi dispută puterea în Libia: Guvernul de Uniune Naţională (GNA), apărut la sfârşitul lui 2015 în urma unui acord încheiat sub auspiciile ONU, are sediul la Tripoli, iar autoritatea rivală s-a instalat în estul ţării, controlat în mare parte de forţele controversatului mareşal Khalifa Haftar.

„Poate că s-a încheiat un regim, dar adevărul este că nu am reuşit să ne debarasăm de o cultură care a dominat spiritul şi practicile multor oameni care sunt în prezent în prim-plan şi consideră ţara ca o pradă", a declarat sâmbătă şeful GNA, Fayez al-Sarraj, într-un discurs la televiziune.

El a apreciat că reconcilierea naţională este singurul mijloc de a scoate ţara din criză şi a pune capăt diviziunilor.

Pe de altă parte, Fayez al-Sarraj a cerut anumitor ţări să pună capăt intervenţiei lor în Libia, acuzându-le că „alimentează conflictele" din ţară.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *