ActualitateExterne

Liderii ciprioți turci și greci au discutat despre noi propuneri de reunificare a insulei

Liderii ciprioți greci și turci s-au întâlnit marți la New York pentru discuții informale găzduite de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și au convenit să se întâlnească din nou curând pentru a discuta „calea de urmat” în ceea ce privește negocierile de reunificare.

Ciprul a fost divizat în urmă cu zeci de ani în urma unei invazii turce după o scurtă lovitură de stat de inspirație greacă, precedată de ani de violențe sporadice între ciprioții greci și turci. Discuțiile privind reunificarea au eșuat la jumătatea anului 2017 și de atunci se află într-un impas, conform Reuters.

În cadrul unui dineu, Guterres i-a încurajat pe liderul cipriot grec, Nikos Christodoulides, și pe liderul cipriot turc, Ersin Tatar, „să ia în considerare modul în care să reducă decalajul dintre pozițiile lor și să reconstruiască încrederea pentru a permite o mișcare care să conducă la o soluționare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

„Liderii au convenit să aibă o întâlnire informală într-un format mai larg în viitorul apropiat, sub auspiciile Secretarului General, pentru a discuta calea de urmat”, a adăugat el. „Ei au convenit, de asemenea, să se întâlnească în Cipru pentru a explora posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere”.

Christodoulides a declarat luna trecută în cadrul Adunării Generale a ONU că este pregătit să reia imediat negocierile de reunificare.

Statul separatist cipriot turc din nordul Ciprului, sprijinit doar de Turcia, dorește un acord cu două state în care suveranitatea sa să fie recunoscută. Ciprioții greci doresc o reunificare care să prevadă o federație.

content-image

content-image

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *