ActualitateROMÂNIA

‘Liderii NATO se feresc să fie șantajați. Ar trebui să înțeleagă ca să nu se penibilizeze candidatura’

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat că alegerile din septembrie sunt programate strategic pentru a coincide cu eliberarea funcțiilor la Uniunea Europeană și NATO, sugerând că actualul președinte Klaus Iohannis vizează un post în una dintre aceste instituții. Băsescu a criticat abilitatea diplomatică a lui Iohannis, menționând că după zece ani la Cotroceni ar trebui să evite penibilizarea candidaturii sale. El a adăugat că liderii NATO și europeni se feresc de șantajul politic și a subliniat importanța gesturilor de sprijin pentru Ucraina, cum ar fi furnizarea de echipamente militare, în locul negocierilor diplomatice neclare.

„Socoteala cred că este legată de momentul în care se eliberează funcțiile la Uniunea Europeană și NATO, așa că s-au pus alegerile în septembrie având în vedere că domnul Iohannis încearcă să obțină o funcție la una dintre cele două instituții.

Eu nu pot să îl învăț pe Iohannis să înțeleagă limbajul diplomatic, dar dânsul după zece ani de funcție la Cotroceni ar trebui să îl înțeleagă ca să nu se penibilizeze candidatura, am văzut că încearcă să îl salveze Mark Rutte când a zis că o decizie nu e luată deși el știe foarte bine, dar a vrut să îl menajeze pe Iohannis.

Cred că liderii statelor NATO și liderii europeni, pentru că și aici e o zonă de interes, se feresc să fie șantajați pe subiecte de genul acesta. Mâine se trezește orice șef de stat mai mic, mai mare, mai neimportant și spune dacă nu îmi dați, ce îmi dați la schimb.

Cred că aici a fost din punct de vedere diplomatic o mare greșeală să vedem ce primim în schimb, n-ai ce să primești decât ce primesc toți.

Cei care au dat avioane F-16 pentru Ucraina iau din sumele alocate valoarea de inventar al avionului pe care l-au predat în funcție de uzură. Valoarea de înlocuire a unei baterii Patriot, România le are nou-nouțe, dau un exemplu, un miliard de dolari și se cumpără altă baterie punându-se la dispoziția Ucrainei una din bateriile neoparaționalizate care se află pe teritoriul României, a fost livrată și se face operaționalizarea în Ucraina, nu înțeleg de ce nu putem face acest gest”, a declarat Traian Băsescu, la Euronews.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *