ActualitateExterne

Liderii UE își retrag ‘tainul’ pentru Viktor Orban și cer suspendarea fondurilor europene pentru Ungaria

Relația dintre Ungaria lui Viktor Orban și liderii Uniunii Europene este din nou extrem de tensionată. Viktor Orban a renunțat la dreptul de veto exercitat în cazul acordului dintre UE și Ucraina, iar la schimb a primit dezghețarea fondurilor europene pentru Ungaria. Acordul dintre UE și Ucraina a fost trecut, inclusiv cu votul lui Viktor Orban, iar acum în Parlamentul European s-a aprobat o rezoluție prin care se solicită suspendarea fondurilor europene pentru Ungaria, care tocmai fuseseră dezghețate.

Citește și: De ce a cedat Viktor Orban la șantajul direct al liderilor europeni: tainul primit de Ungaria, după negocieri

Deficiențe în sistemul judiciar, conflicte de interese, amenințări la adresa libertății presei și a drepturilor fundamentale: Parlamentul European a aprobat cu o amplă majoritate o rezoluție foarte dură cu privire la audierile în curs privind procedura prevăzută la articolul 7 din Tratatul privind Ungaria pentru consolidarea statului de drept și implicațiile sale bugetare.

Doar grupurile ID, cu delegația Ligii, și ECR, din care face parte Fratelli d’Italia, au votat împotrivă. Toate celelalte grupuri au votat pentru.

Parlamentul European, citim în text, “exprimă consternarea față de încălcarea persistentă, sistematică și deliberată a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, pentru care Guvernul maghiar este responsabil”. Totodată, Parlamentul European “subliniază că respectul pentru valorile menționate la articolul 2 TUE s-a deteriorat semnificativ în Ungaria de la activarea procedurii menționate la articolul 7 și își exprimă regretul profund pentru faptul că lipsa unei acțiuni decisive a Comisiei și Consiliului au contribuit la prăbușirea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în țară, transformându-l într-un regim hibrid de autocrație electorală, conform indicatorilor relevanți”.

La încheierea dezbaterii plenare din 10 aprilie, Parlamentul a adoptat rezoluția cu 399 de voturi pentru, 117 împotrivă și 28 de abțineri. Examinând cele mai recente cazuri de “încălcare sistemică și deliberată persistentă” a valorilor UE în țară, Parlamentul condamnă adoptarea legii privind protecția suveranității naționale și înființarea Oficiului pentru Protecția Suveranității (SPO).

S-a cerut revocarea fondurilor europene

SPO are “competențe extinse și un sistem rigid de supraveghere și sancțiuni, care încalcă în mod fundamental standardele democratice și încalcă mai multe legi ale UE”, afirmă Parlamentul. În rezoluție, europarlamentarii cer Comisiei să ceară la rândul său Curții de Justiție a UE măsuri provizorii pentru suspendarea imediată a legii, deoarece aceasta afectează principiul alegerilor libere și corecte. Având în vedere toate acestea, eurodeputații deplâng decizia Comisiei de a debloca până la 10,2 miliarde de euro din fonduri UE înghețate, ceea ce a determinat Parlamentul să facă recurs la Curtea de Justiție a UE. Dezvăluirile recente făcute de fostul ministru al Justiției ungar ar trebui să determine Comisia să revoce plățile fondurilor UE, citim în text. Totodată, deputații subliniază că este de neînțeles deblocarea fondurilor, invocând îmbunătățiri ale independenței justiției, în timp ce fondurile acoperite de mai multe legi ale UE rămân blocate din cauza deficiențelor continue în același domeniu.

De asemenea, deputații reiterează necesitatea de a stabili dacă Ungaria a comis “încălcări grave și persistente ale principiilor UE” și își exprimă temerile că Guvernul ungar nu va putea să-și îndeplinească în mod credibil atribuțiile de Președinție a Consiliului în a doua jumătate a anului 2024. Din acest motiv, solicită din nou un mecanism global pentru a proteja principiilor europene.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. What more proof do you need that Brussels is run by an unhinged gang of clapping lunatics dressed as politicians.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *