Ucraina

Liderul de la Kiev acuză Rusia că îşi concentrează acum forţele pentru a se răzbuna pe Ucraina, dar şi pe Europa

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat joi, 2 februarie, Rusia că îşi pregăteşte forţele armate pentru a „se răzbuna” pe Ucraina, dar şi pe Europa, care sprijină Kievul în faţa invaziei declanşate acum aproape un an de Moscova, relatează France Presse.

„Rusia îşi concentrează forţele, ştim cu toţii asta. Ea vrea să se răzbune nu doar pe Ucraina, ci şi pe Europa liberă”, a declarat liderul ucrainean într-o conferinţă de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care conduce o delegaţie a executivului european într-o vizită la Kiev.

În ultimele zile, armata Moscovei şi-a intensificat atacurile în estul şi sudul Ucrainei, revendicând câştiguri în jurul oraşului asediat Bahmut şi în apropiere de Vuhledar.

Astfel, porivit liderului de la Kiev „visul unei Europe paşnice nu poate fi realizat decât cu Ucraina şi numai prin învingerea Rusiei şi a agresiunii sale”.

Conferinţa de presă comună între cei doi lideri a avut loc chiar înaintea unei reuniuni de lucru între echipa condusă de şefa Comisiei Europene, însoţită de 14 comisari şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, şi cea a lui Volodimir Zelenski.

Dictatorul rus Vladimir Putin a dat ordin armatei sale să cucerească întreaga regiune Doneţk până în luna martie, a indicat zilele trecute Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), potrivit agenției UNIAN.

De asemenea, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat astăzi că ruşii ar putea să înceapă o nouă ofensivă în Donbas (zonă minieră compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk), precum și în sudul Ucrainei, iar la această operaţiune ar putea să participe până la 500.000 de soldaţi ruşi.

Oleksii Reznikov a mai sugerat că ofensiva rusă ar putea începe în zilele premergătoare datei de 24 februarie, când se împlineşte un an de la declanşarea invaziei pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Din 11 februarie, potrivit acestora, în regiunea Lugansk va fi oprit internetul mobil pentru a-i împiedica pe eventualii „agenţi ucraineni” în zonă să transmită date operative de pe teren Kievului, adică pentru a reduce posibilitatea unor „scurgeri de informaţii” privind poziţionarea ocupanților ruși pe teren, înaintea declanşării ofensivei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *