Externe

Liderul de la Kiev îi acuză pe ruși că au minat barajul hidrocentralei Kahovka din regiunea Herson

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că rușii au minat barajul și unitățile hidrocentralei Kahovka (KHPP) din regiunea Herson și intenționează să comită un atac terorist „sub steag fals”, relatează AFP și Ukrainska Pravda, preluată de Hotnews.

„Rusia pune în mod conștient bazele pentru un dezastru pe scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și unitățile centralei hidroelectrice Kahovka.

Aceasta este una dintre cele mai mari instalații energetice. Barajul său cuprinde aproximativ 18.000.000 de metri cubi de apă. Dacă teroriștii ruși aruncă în aer acest baraj, peste 80 de așezări, inclusiv Herson, se vor afla în zona de inundații rapide. Sute de mii de oameni ar putea suferi.

Ar putea distruge alimentarea cu apă pentru o mare parte din sudul Ucrainei. Acest atac terorist rusesc ar putea lăsa Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) fără apă pentru răcire, întrucât ZNPP preia apă din rezervorul Kahovka.

În general, consecințele ecologice, umanitare și tehnologice ale acestui atac terorist rusesc ar putea fi descrise ca o „catastrofă istorică”, a declarat liderul de la Kiev.

Institutul pentru Studierea Războiului, în cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina, a menționat că rușii vor să își acopere posibila înfrângere în Herson indicând un atac sub steag fals asupra hidrocentralei Kakhovka, acuzând trupele armate ucrainene că vor să o bombardeze, pentru a acoperi de fapt retragerea ocupanților ruși de pe malul drept al râului Nipru și pentru a împiedica un avans al militarilor ucraineni peste râu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *