ActualitateExterne

Liderul de la Kremlin își pregătește vizita în Coreea de Nord, după ce a bătut palma cu Belarus și China

Kremlinul anunţă vineri că pregăteşte o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord, o ţară acuzată de Occident de faptul că furnizează Moscovei muniţie în ofensiva rusă în Ucraina, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Preşedintele (rus Vladimir) Putin a primit o invitaţie să efectueze o vizită oficială în Coreea de Nord. Această vizită este în curs de pregătire. Vom anunţa data acestei vizite în timp util”, declară agenţiei ruse de presă RIA Novosti un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Anunțul vine în timp ce Putin se află învizită oficială în Belarus cu care a stabilit o „intensificare a cooperării”. Belarus deja găzduiește trupe și armament ruse.

Prietenul Lukașenko

Rusia și Belarus își vor intensifica cooperarea în domeniul industriei și tehnologiei în fața sancțiunilor occidentale împotriva ambelor economii, au declarat vineri președinții Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, după două zile de discuții în capitala belarusă Minsk, scrie Reuters.

Lukașenko a precizat că s-au discutat variantele de reacție la riscurile și amenințările care apar în perimetrul frontierelor Statului Unional Rusia-Belarus.

China și pacea

Săptămâna trecută, Putin a fost primit la Beijing de liderul chinez Xi Jinping.

Xi, care l-a întâmpinat pe Putin la Beijing în prima vizită în străinătate din noul mandat prezidenţial al acestuia, a declarat că legăturile între China şi Rusia “nu sunt doar în interesul fundamental al celor două ţări şi al celor două popoare, ci şi benefice pentru pace”, iar “China este gata să colaboreze cu Rusia pentru (…) a susţine echitatea şi dreptatea în lume”.

La rândul său, Putin a afirmat – conform unui comunicat al Kremlinului – că legătura între Moscova şi Beijing este “un factor de stabilitate pe scena internaţională” şi nu este nici oportunistă, nici îndreptată împotriva altcuiva. “Împreună, susţinem principiile dreptăţii şi o ordine democratică mondială care să reflecte realităţile multipolare, bazată pe legislaţia internaţională”, a declarat el.

La o conferinţă de presă comună a celor doi preşedinţi, Putin şi-a exprimat “recunoştinţa” faţă de China pentru iniţiativele de pace în Ucraina, au transmis agenţiile de presă ruse preluate de AFP. Beijingul cere periodic respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor – implicit şi a Ucrainei, subliniază AFP – dar în acelaşi timp şi luarea în considerare a preocupărilor de securitate ale Rusiei.

Xi a declarat la aceeaşi conferinţă de presă că “ambele părţi sunt de acord că o soluţie politică la criza din Ucraina este calea de urmat”, iar China “speră că pacea şi stabilitatea vor fi restabilite rapid pe continentul european” şi “va continua să joace un rol constructiv în acest sens.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *