ActualitateCSI / Rusia

Liderul Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un “grup criminal organizat”. Ea suține că dosarul e făcut la ordinul Maiei Sandu

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi acceptat cu bună ştiinţă bani din partea unui grup criminal organizat. Într-o primă reacţie, başcana autonomiei găgăuze susţine că dosarul este fabricat şi ar fi fost demarat „la ordinul Maiei Sandu”, preşedinta ţării.

Guţul este acuzată că a canalizat fonduri din Rusia între 2019 şi 2022 pentru a finanţa partidul pro-rus ŞOR, în prezent interzis, înfiinţat de Ilan Şor, oligarhul condamnat pentru fraudă în Republica Moldova care în prezent a fugit din ţară.

Procurorii au constatat că Evghenia Guţul, fiind secretară în cadrul unui departament al fostului partid ŞOR „a fost activ implicată în activitatea de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federaţia Rusă”. Într-un alt cap de acuzare, procurorii o acuză, de asemenea, pe Guţul că a plătit persoane pentru a participa la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul ŞOR în 2022. Procurorii au stabilit că Guţul, în 2022, „a coordonat activitatea unor oficii teritoriale ale fostului partid ŞOR, fiind responsabilă inclusiv de remunerarea participanţilor la protestele organizate de partid, astfel acceptând finanţarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42 498 532,40 lei”.

„Astăzi, în judecată a ajuns un dosar penal fabricat împotriva mea. Materialele au fost transmise de Procuratura Anticorupţie, care luptă la ordinul lui Sandu doar cu cei care fac viaţa mai bună în ţara lor”, a reacţionat Guţul pe reţelele sociale.

Başcana mai spune că a anticipat acţiunile organelor de drept şi este gata să continue „lupta pentru bunăstarea cetăţenilor”.

„Eu, spre deosebire de Sandu, sunt în locul meu nu întâmplător, ci datorită alegerii oneste a oamenilor. Şi voi rămâne cu oamenii”, a mai scris Guţul.

Cunoscută pentru opiniile sale puternic pro-ruse şi pentru că a cerut legături mai strânse cu Moscova, Evghenia Guţul riscă între 2 şi 7 ani de închisoare, dacă va fi găsită vinovată şi, de asemenea, i se va interzice să deţină funcţii guvernamentale.

Sursa Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Această prostituată trebuie inchisă pe viață ,pt înaltă trădare ! La fel și celelalte gunoaie din grupul jidanului trădător Șor .Căcăuzia trebuie controlată de catre SIS ! Limba romană să fie obligatorie în școli și administratie !

  2. Vezi sa nu se intample asta. RM i-a fost mereu teama sa nu sepere Moscova, de aceea ori s-a ferit sa aplice legea, ori a facut-o ciuntit, ori s-a facut ca ploua. De ce ar fi acum altfel in RM ? Stat fara caini, de aceea si Evghenia are curaj.

    1. Dacă autoritățile moldovene vor lua măsuri dure cu trădătorii ,atunci ,jos căciula ! Dacă nu ,vor beli nula ! Cu jigodiile pro ruse nu-i de glumit ! Ori sînt lichidate ,ori vor lichida ele fără milă ,cînd vor avea ocazia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *