Actualitate

Liderul laburiştilor britanici ar putea fi nevoit să demisioneze, după victoria conservatorilor (revista presei)

Fiasco pentru institutele de sondaje din Marea Britanie, titrează şi cotidianul francez Le Monde. Toate studiile de opinie anterioare scrutinului arătau că Partidul Conservator şi cel Laburist vor obţine un număr similar de voturi, într-o competiţie foarte strânsă, şi că niciuna dintre cele două formaţiuni nu va putea forma o majoritate de una singură. Dar, conform exit-poll-urilor, conservatorul David Cameron va rămâne premier şi ar putea chiar să se dispenseze de ajutorul liberal-democraţilor. Washington Post relatează că Partidul Conservator va obţine 316 locuri din totalul celor 650 din Parlamentul britanic. Laburişilor le-ar reveni 239 de mandate.

The Guardian mai vine cu un subiect: colectarea masivă de date telefonice de catre agenţia naţională de securitate din SUA (NSA) este ilegală, potrivit deciziei luate de justiţia americană. Această practică fusese dezvăluită în 2013 de către fostul consultant NSA, Edward Snowden. Milioanele de "metadate" telefonice colectate de NSA conţin numere de telefon, durata conversaţiilor sau localizarea lor, dar nu şi conţinutul acestora.

New York Times scrie că Germania îşi limitează cooperarea cu SUA în privinţa colectării datelor. Berlinul a luat această decizie în urma dezvăluirilor că SUA spionează Germania şi alte state europene, ceea ce a revoltat Berlinul. Limitarea colectării de informaţii este parte a unor eforturi ale intelligence-ului german şi semnalează o breşă în relaţia cu SUA, protejată până acum de cancelarul Angela Merkel, chiar şi atunci când documentele din 2013 au relevat că supravegherea americană în Europa a fost extinsă de o asemenea manieră, încât şi telefonul ei fusese interceptat.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *