Lumea

Liderul mișcării FEMEN va simboliza Republica Franceză

Imaginea alegorică a Franței reprezintă o femeie tânără cu o căciulă frigiană. Din anul 1944, când Franța a fost eliberată de ocupația fascistă, chipul Marianei de pe timbrele poștale s-a schimbat periodic, purtând trăsăturile unor actrițe sau modele franceze celebre. De fiecare dată noua imagine este aleasă în urma unui concurs. În acest an, a fost selectată versiunea propusă de pictorii Olivier Ciappa și David Kawena, care au fost inspirați de chipul liderului mișcării FEMEN Inna Șevcenko. Săptămâna trecută, activista ucraineană a primit azil politic în Franța. 

„Mariana reprezentată adesea cu sânii goi pe baricade a fost o activistă FEMEN a anului 1789, deoarece lupta pentru valorile republicii, libertate, egalitate și fraternitate. M-au inspirat mai multe femei, dar Inna Șevcenko a fost singura din afara Franței”, a declarat artistul Olivier Ciappa. 


Inna Șevcenko

Mișcarea FEMEN și-a stabilit sediul central în Paris. Liderul acesteia, Inna Șevcenko a declarat pentru Radio Europa Liberă că îi este plăcut să intre astfel în istorie. „Dar cel mai plăcut este faptul că toți homofobii, fasciștii și extremiștii din Franța vor trebui să lingă fundul mișcării FEMEN atunci vor dori să trimită o scrisoare prin poștă”, a declarat Șevcenko. 


„Libertatea conducând poporul” (1830) de Eugen Delacroix

Deși tinerii au votat pentru noua imagine a Marianei, revista „Le Figaro” amintește că Șevcenko a îndrăznit să taie o cruce în Ucraine și să facă declarații necuviincioase la adresa islamului. Partidul Creștin-Democrat din Franța cheamă la boicotarea timbrei considerând-o drept o insultă la adresa femeilor și suveranității statului francez. 

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *