Internațional

Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă fabricarea mai multor rachete

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut o creştere a producţiei de rachete pentru a ajuta la asigurarea unei ”puteri militare copleşitoare” şi pentru a fi gata de război, a anunţat luni, 14 august, presa de stat KCNA, în condiţiile în care Coreea de Sud şi Statele Unite se pregătesc pentru exerciţii militare anuale, relatează Reuters.

Kim a dat ordinul în timp ce a vizitat vineri şi sâmbătă fabrici cheie de muniţii care produc rachete tactice, platforme de lansare a rachetelor, vehicule blindate şi proiectile de artilerie.

De asemenea, inspecţia sa pe teren a fost cea mai recentă dintr-o serie de vizite la fabricile de armaKent, unde a ordonat producţia în masă de arme, şi a intervenit cu câteva zile înainte ca Coreea de Sud şi SUA să înceapă exerciţiile militare anuale, pe care Phenianul le consideră o repetiţie pentru război.

Kim a menţionat ”obiectivul important de a creşte dramatic” capacitatea de producţie de rachete, pentru a satisface nevoile unităţilor militare de primă linie care au fost extinse şi consolidate, a mai precizat KCNA, agenţia de presă a regimului.

”Nivelurile calitative ale pregătirilor de război depind de dezvoltarea industriei de muniţii, iar fabrica are o responsabilitate imensă în accelerarea pregătirilor de război ale armatei noastre”, a declarat Kim Jong Un.

La alte fabrici, acesta a inspectat şi a condus un nou vehicul blindat utilitar de luptă şi a lăudat progresele recente în modernizarea liniilor de producţie pentru lansatoare de rachete multiple de calibru mare, a transmis KCNA.

Există o ”nevoie foarte urgentă” de a ”creşte exponenţial” producţia de astfel de rachete pentru a întări unităţile de artilerie din prima linie, a menționat liderul de la Phenian.

”Armata noastră trebuie să-şi asigure temeinic o putere militară copleşitoare şi o pregătire solidă pentru a face faţă oricărui război în orice moment, astfel încât inamicul să nu îndrăznească să folosească forţa şi să fie anihilat dacă o face”, a argumentat Kim.

Menționăm că Coreea de Sud şi Statele Unite au declarat luni că vor organiza exerciţiile de vară Ulchi Freedom Guardian în perioada 21-31 august pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a răspunde la ameninţările nucleare şi cu rachete, în continuă evoluţie, ale Coreei de Nord.

Coreea de Nord a denunţat exerciţiile militare ale aliaţilor ca fiind o repetiţie pentru un război nuclear.

Exerciţiile din acest an se vor desfăşura la ”cea mai mare scară de până acum”, mobilizând zeci de mii de soldaţi din ambele părţi, precum şi din unele state membre ale Comandamentului ONU, urmând a fi efectuate 30 de programe de antrenament pe teren, potrivit Statului Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud.

”Exerciţiile sunt un element esenţial pentru menţinerea unei poziţii de apărare combinată robustă în caz de urgenţă – absolut necesară pentru a răspunde la ameninţarea militară tot mai mare din partea Coreei de Nord”, a declarat purtătorul de cuvânt al JCS, colonelul Lee Sung-jun, în cadrul unui briefing.

Totodată, SUA au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei pentru războiul său din Ucraina, inclusiv obuze de artilerie, rachete de umăr şi rachete. Coreea de Nord şi Rusia au negat orice tranzacţii de arme.

Potrivit surselor citate, liderii Coreei de Sud, Statelor Unite şi Japoniei vor discuta despre cooperarea în materie de securitate cu privire la Coreea de Nord, Ucraina şi alte probleme atunci când se vor reuni pentru un summit trilateral la 18 august la Camp David.

Într-un material separat, KCNA a informat, luni, că Kim a vizitat ”zonele afectate de taifun” după ce furtuna tropicală Khanun a măturat peninsula coreeană săptămâna trecută, inundând terenurile agricole.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *