CSI / RusiaExterne

Liderul opoziţiei turce acuză Rusia că răspândeşte teorii ale conspiraţiei şi deep fake-uri înainte de alegeri: ”Luaţi mâinile de pe statul turc!”

Kemal Kiliçdaroğlu, liderul opoziţiei turce care speră să îi ia locul lui Recep Tayyip Erdoğan în fruntea statului, a acuzat Rusia că răspândeşte conspiraţii şi deep fake-uri înainte de alegerile din prezidenţiale şi parlamentare din acest weekend, relatează POLITICO și News.ro.

”Dragi prieteni ruşi”, a scris Kılıçdaroğlu, joi, pe Twitter. ”Voi sunteţi în spatele montajelor, conspiraţiilor, deep fake-urilor şi înregistrărilor care au fost expuse ieri (miercuri – n.r.) în această ţară”, a spus el, fără a oferi mai multe detalii. ”Dacă vreţi prietenia noastră după 15 mai, luaţi mâinile de pe statul turc”, îndeamnă Kilicdaroglu. ”Suntem în continuare în favoarea cooperării şi a prieteniei”, asigură el.

Tehnica deep fake foloseşte o formă de inteligenţă artificială numită ”deep learning” pentru a realiza imagini false ale unor evenimente sau pentru a crea animaţii cu politicieni care ţin, eventual, discursuri false.

Mesajul lui Kilicdaroglu a fost scris şi în turcă, şi în rusă.

Comentariile sale au venit la câteva ore după ce un alt candidat al opoziţiei, Muharrem İnce, a anunţat că se retrage din cursa prezidenţială. ”Mă retrag din cursă. Fac acest lucru pentru patria mea”, a declarat İnce la o conferinţă de presă.

La începutul zilei de joi, procuratura din Ankara a declarat că a deschis o investigaţie după ce o înregistrare sexuală în care apare İnce ar fi apărut pe reţelele sociale.

Potrivit POLITICO, Kılıçdaroğlu este devansat în sondaje de Erdoğan, care se confruntă însă cu cea mai grea bătălie pentru realegere din cei 20 de ani de guvernare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *