CSI / RusiaExterneRăzboi

Liderul regiunii instalat de Rusia: O zonă de siguranță în jurul centralei Zaporojie, imposibilă aproape de linia frontului

O zonă de siguranţă în jurul centralei nucleare Zaporojie controlată de ocupanții ruşi în Ucraina este imposibilă atât timp cât linia frontului se află la 100 km distanţă, a declarat miercuri liderul regiunii instalat de Rusia, citat de Reuters și Agerpres.

„Pot să vă spun că negocierile sunt extrem de nesigure atât timp cât linia frontului este la 100 kilometri de centrală”, a declarat Evgheni Baliţki la televiziunea rusă de stat.

De asemenea, acesta a avertizat că nu este posibilă închiderea centralei, în ciuda temerilor că bombardamentele i-ar putea compromite şi mai mult siguranţa.

„Nu este o jucărie, nu poţi să o porneşti şi să o opreşti ca un comutator. Există (un proces de) ”overclocking”, există răcire şi aşa mai departe””, a spus Baliţki.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cere instituirea unei zone de securitate demilitarizate în jurul centralei nucleare, cea mai mare din Europa şi care rămâne aproape de linia frontului dintre forţele ruse şi ucrainene.

Atât Moscova, cât şi Kievul se acuză reciproc de bombardarea centralei şi a instalaţiilor din jurul ei, riscând un accident nuclear, aminteşte Reuters.

Menționăm că recent, centrala a fost forţată să utilizeze generatoare de urgenţă diesel după ce o linie de alimentare cu energie electrică a fost întreruptă din nou, a declarat miercuri şeful AIEA, Rafael Grossi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *