Externe

Liderul unei miliții ruse neo-naziste ce are legături cu Grupul Wagner, arestat în Finlanda

Liderul grupului paramilitar neo-nazist rus Task Force Rusici a fost arestat în Finlanda, au anunțat vineri, 25 august, autoritățile finlandeze.

Ian Igorevici Petrovski (denumit în presa finlandeză Jan Igorovits Petrovsky) a fost reținut „la cererea Kievului”, a informat vineri, 25 august, agenția de știri rusă RIA Novosti, citând o sursă anonimă a ambasadei ruse.

Menționăm că anterior, postul finlandez MTV3 a informat că Petrovski, care este supus sancțiunilor Uniunii Europene și Statelor Unite, se află în arest, spunând că Ucraina a cerut extrădarea sa.

Rusici este implicat activ în luptele din Ucraina în numele Kremlinului și are legături cu renumitul grup paramilitar Wagner, al cărui șef, Evgheni Prigojin, a fost anunțat mort după ce avionul său privat s-a prăbușit miercuri, 23 august, în regiunea Tver din Rusia.

Departamentul de Trezorerie al SUA l-a sancționat pe Petrovski în septembrie 2022, notând într-un comunicat de presă că acesta a fost expulzat din Norvegia în 2016, după ce a fost declarat o amenințare la adresa securității naționale. Trăise în Norvegia din 2004 înainte de a fi expulzat și deposedat de rezidența permanentă.

Departamentul îl descrie drept „antrenorul militar principal” al grupului neo-nazist Rusici, care are o lungă istorie de luptă alături de împuterniciți susținuți de Rusia în regiunea Donbas din Ucraina. Americanii notează că Rusici este asociat cu Grupul Wagner.

MTV3 a informat că Petrovski este suspectat de acte de teroare care au avut loc între iunie 2014 și august 2015 în regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, în timpul primei invazii a Rusiei în estul Ucrainei.

Procurorul General al Ucrainei și Curtea Penală Internațională au investigat membrii Rusici pentru presupuse crime de război comise în Ucraina, susține publicația rusă independentă Meduza, cu sediul în Letonia.

În luna octombrie 2022, un mesaj pe canalul Telegram al Grupului Rusici a cerut tortura prizonierilor de război din Ucraina și „distrugerea prizonierilor pe loc”, scria The Guardian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *