Externe

Limbajul corporal la întâlnirea dintre Obama şi Putin

Atunci când Putin a studiat cu atenţie podeaua, oare vrea să îşi exprime dezacordul faţă de presiunile lui Obama în legătură cu situaţia din Siria?

Atunci când Obama a strâns din ochi, oare acest lucru însemna că adjectivul "serioase" utilizat de către Putin pentru a califica discuţiile lor era, de fapt, un eufemism pentru a descrie o întâlnire mult mai animată?

Iar acel mic zâmbet al lui Putin, în momentul când l-a invitat pe Obama la Moscova, era, oare, un indiciu al unei destinderi a relaţiilor între cei doi?

Jurnaliştii care au urmărit întâlnirea se aşteptau la o atmosferă glacială, contrastând cu prânzul lui Obama împreună cu predecesorul lui Putin, Dmitri Medvedev.

În timp ce Obama şi Medvedev se adresau unul altuia pe numele mici, la Los Cabos Obama şi Putin au utilizat expresia "domnule preşedinte".

Aşezaţi unul lângă altul pe scaune de ratan, ei au fost mai degrabă tensionaţi în cursul tradiţionalei şedinţe foto de la începutul întâlnirii.

La finalul întrevederii, cei doi au făcut scurte declaraţii de presă. Putin, cu o faţă inexpresivă, a vorbit singur timp de două minute şi jumătate, pe tonul său obişnuit, de fost agent KGB care se străduieşte să renunţe la jocuri de glezne diplomatice.

Obama, cunoscut pentru emfaza sa, a vorbit, ulterior, pe un ton egal, rezumând aceste discuţii pe care le-a calificat "deschise". Intervenţia sa a fost de patru ori mai lungă decât cea a omologului său rus.

În timp ce preşedintele american evoca situaţia din Siria, Putin, cu o mină enigmatică, şi-a muşcat buzele.

Iar după ce jurnaliştii au fost îndepărtaţi, cei doi se uitau drept în faţă, fără să spună un cuvânt.

Delegaţia americană a fost nevoită, ulterior, să depună eforturi pentru a răspunde întrebărilor presei despre lipsa de "alchimie" dintre cei doi.

"Nu este pentru prima dată când are loc un «război al gesturilor» cu ruşii", a exclamat Ben Rhodes, un oficial din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale americane.

El se referea la o întâlnire cu Medvedev, anul trecut, în Franţa, care a determinat Casa Albă să dezmintă existenţa vreunor fricţiuni cu Moscova.

Ambasadorul Statelor Unite la Moscova Mike McFaul le-a recomandat jurnaliştilor să studieze gesturile obişnuite ale lui Putin, care reflectă în general personalitatea sa dură.

"Este stilul lui. Vă încurajez să nu judecaţi calitatea unei relaţii după felul în care cineva se aşează", a declarat el.

În fapt, au dat asigurări oficialii americani, discuţiile lor au durat două ore deoarece cei doi au vrut să intre în detalii, să îşi prezinte în mod clar şi detaliat atât divergenţele, cât şi punctele de acord.

Dacă Putin ar fi vrut să îşi arate decepţia după întâlnire, ar fi făcut acest lucru fără menajamente, a remarcat Rhodes. "Când crede că reuniunea este proastă, spune clar acest lucru", a declarat consilierul.

În schimb, delegaţia rusă s-a arătat mulţumită de această întâlnire. Tonul discuţiilor dintre Obama şi Putin nu a fost "dur", ci "constructiv şi deschis", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Sursa: mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *