Externe

Lista comandanților ruși demiși de Putin în urma „operațiunii militare speciale”, prezentată de ucraineni

Kremlinul pedepsește „în mod demonstrativ„ comandanții forțelor de ocupație pentru înfrângerile suferite pe front, relatează Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, preluată de agenția UNIAN.

„În timpul războiului ruso-ucrainean, nicio sarcină strategică anunțată de Vladimir Putin în discursul său din 23 februarie nu a fost îndeplinită de forțele de ocupație”, se arată în mesajul transmis de Serviciile de Informații ale Kievului.

În acest sens, pentru „reducerea consecințelor viitoarei răspunderi politice și penale, autoritățile de la Kremlin încearcă să dea vina pentru toate înfrângerile pe comandanților unităților și formațiunilor de ocupație”, potrivit Libertatea.ro.

Lista comandanților demiși, potrivit părții ucrainene:

  • Igor Osipov – viceamiral, comandantul Flotei Mării Negre, a fost arestat; el considerat vinovat pentru pierderea mândriei flote rusești, crucișătorul Moskva;
  • Serghei Pinciuk – viceamiral adjunct; la adresa lui au fost lansate acțiuni de investigație;
  • Vladislav Ierșov – comandantul Armatei a Șasea a Forțelor Armate Ruse; a fost demis pentru „pierderi fără precedent de personal, arme și echipament militar”;
  • Serghei Kisel – general-locotencent, comandantul Primei Armate de Tancuri a Districtului Militar de Vest;
  • Arkadi Marzoev – general-maior comandant al Corpului 22 de Armată al Districtului Militar de Sud din Crimeea;
  • Mihail Ponomarev – colonel, comandantul Diviziei 103 Brigăzi Separate de Logistică.

„Toate aceste pedepse demonstrative nu contribuie decât la răspândirea neîncrederii în rândul ocupanților către comandanții lor. Liderii militari ai țării agresoare continuă să impresioneze lumea cu incompetența și dorința lor de autodistrugere”, au mai transmis serviciile de informații ucrainene.

A fost o „epurare” și în FSB

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, presa a mai relatat despre arestarea generalului rus Roman Gavrilov, directorul adjunct al Rosgvardia, Garda Națională Rusă. El ar fi fost reținut de FSB (Serviciul Federal de Securitate) și acuzat de „scurgeri de informații militare care au dus la pierderi de vieți omenești”. Ulterior, presa rusă a transmis că Gavrilov a ieșit la pensie.

La începutul lunii trecute, Moscova a efectuat o „epurarare” pe scară largă și în rândul angajaților Serviciului Informații Operaționale și Relații Internaționale (al Cincilea Serviciu FSB) care s-au ocupat de „problema ucraineană” și l-au informat „greșit” pe liderul Kremlinului despre situația din Ucraina.

150 de ofițeri FSB ar fi fost înlăturați. Între ei, fostul șef al Serviciului 5 al FSB, generalul-colonel Serghei Beseda, reținut pe 11 martie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *