Moldova

Listele electorale întârzie să fie făcute publice…

Conform Codului Electoral, listele ar trebui să fie afişate la intrarea în secţiile de votare sau, cel puţin, în incinta în care sunt amplasate acestea. Ieri, unii preşedinţi ai birourilor electorale se grăbeau să afişeze listele, în timp ce alţii nici nu erau de găsit la secţiile de votare. Astfel, unii alegători au trebuit să-i aştepte pentru a avea acces la liste, iar alţii au făcut cale întoarsă, fără a putea verifica dacă sunt sau nu incluşi în liste. În ceea ce priveşte verificarea listelor, reprezentanţii preturilor de sector cu care am discutat mi-au spus că au reactualizat listele şi au făcut mai multe schimbări, conform informaţiilor primite de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale. Astfel, conform informaţiilor prezentate, numai în Chişinău din listele electorale au fost excluse aproape 4000 de persoane decedate, dar şi aproape 22 mii de cetăţeni care şi-au schimbat locul de trai pe parcursul a doi ani. Totodată, aproximativ 8000 de tineri, care au împlinit 18 ani, au fost introduşi în liste.

La preturile de sector au scris declaraţii pentru drept de vot peste 2000 de persoane care nu au viză de reşedinţă în capitală, dar intenţionează să voteze aici. Studenţii care vor dori să voteze în Chişinău vor respecta câteva condiţii. În ziua alegerilor, ei vor trebui să scrie o declaraţie pe propria răspundere, prin care se angajează să voteze o singură dată, la o singură secţie, iar pentru a-şi putea exercita dreptul de vot ei vor prezenta buletinul de identitate şi carnetul de student.

Listele electorale au fost făcute publice luni, pentru ca alegătorii să poată verifica dacă au fost incluşi în ele şi dacă datele acestora sunt corecte. Conform regulamentului, listele se returnează primăriilor şi preturilor de sector cu cinci zile înainte de scrutin, pentru a fi eliminate greşelile depistate în perioada de verificare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *