Internațional

Lituania i-a interzis patriarhului Kiril al Rusiei să intre în țară

Lituania i-a interzis intrarea în țară a Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii, relatează Meduza.

Ministerul lituanian de Interne a anunțat că Patriarhul Kiril a fost inclus pe lista persoanelor non grata în data de 23 iunie, interdicția de intrare în țară urmând să rămână în vigoare timp de 5 ani.

Autoritățile lituaniene îl numesc pe Patriarh un apropiat al lui Putin și unul dintre cei care susțin cel mai activ războiul din Ucraina în fața cetățenilor ruși.

„Patriarhul Kiril neagă în mod intenționat integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, justifică și sprijină acțiunile agresive ale Federației Ruse, care încalcă grav normele și principiile dreptului internațional”, se arată într-un comunicat remis presei de ministerul de Interne de la Vilnius și citat de Delfi.

Ungaria l-a salvat pe patriarhul Kiril de sancțiunile UE

Anterior, Lituania a cerut ca Patriarhul Kiril să fie inclus pe lista sancțiunilor stabilite de UE, însă Ungaria s-a opus deciziei iar liderii europeni au renunțat la măsură pentru a ajunge la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc.

Pe 16 iunie Marea Britanie a devenit prima țară europeană care a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kiril, ministrul britanic de Externe Liz Truss afirmând la momentul respectiv că „îi vizăm pe cei care contribuie și participă la războiul lui Putin și au provocat suferință inimaginabilă în Ucraina”.

De asemenea, și Canada a impus sancțiuni împotriva liderului Bisericii Ortodoxe Ruse în data de 8 iulie, catalogându-l pe acesta drept „agent al dezinformării şi propagandei ruse”.

„În vederea unei contracarări a campaniei de dezinformare a Kremlinului, Canada impune sancţiuni unui număr de 29 de agenţi ai dezinformării şi propagandei patronate de stat şi unui număr de 15 entităţi controlate sau deţinute de Guvernul rus şi care participă la eforturi de dezinformare”, anunța ministrul canadian de Externe Mélanie Joly, în timpul unei reuniuni cu omologii săi din cadrul G20 în Indonezia.

„Numai nişte satanişti îl pot sancţiona pe patriarh”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al lui Lavrov, după anunțul făcut de Canada.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Învârtoșatul în rele, NU calcă a POPĂ! Smerenia și înțelepciunea vin de la Dumnezeu, îngâmfarea vine de la diavol. Cine nu are teamă de Dumnezeu nu are nici respect pentru oameni. Găndurile lui nu sunt gândurile lui Dumnezeu, sunt gândurile lui Putin și a lacheilor lui posedați de cel rău. Întreaga responsabilitate morală pentru urgia provocată de ruși, este pe umerii lui de trădător al lui Hristos și al Evangheliei Mântuirii. ”Pomul bun, după roadele lui se cunoaște!” ”MANE, TEKEL, FARES” (numărat, cântărit, împărțit – Daniel, 5, 25).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *