CSI / Rusia

Lituania se teme de „pretenții teritoriale” din partea Moscovei

Această adaugă că acum, Lituania este serios îngrijorată de posibilitatea invaziei ruse şi nu exclude că Moscova îi va prezenţa o lista cu „pretenţii teritoriale”.

Având în vedere că Lituania separă Belarus de enclavă rusească Kaliningrad, Rusia ar putea cere crearea unui „coridor terestru”, a declarat Marius Laurinavičius, expert al Centrului de Cercetare pentru Europa de Est din Vilnius.

În prezent, armata lituaniană are 8.000 de soldaţi şi 4.500 de voluntari, iar ziarul aminteşte că, recent, Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu.
În cazul unui atac rusesc, trupele NATO ar avea nevoie de trei zile pentru a se mobiliza în sprijinul Lituaniei. În cele trei zile, Lituania va trebui să se apere singură, subliniază Grybauskaite.

Potrivit preşedintelui lituanian, Rusia este un „stat terorist”, iar prezenţa unui număr cât mai mare de soldaţi în Lituania, va fi un factor de descurajare a Moscovei.

În prezent, Lituania este extrem de preocupată de rachetele „Iskander”, plasate de Rusia în Kaliningrad. Potrivit publicaţiei, în şcolile lituaniene sunt împărţite broşuri care conţin informaţii cu privire la comportarea în caz de bombardament, şi sunt organizate frecvent exerciţii de apărare aeriană.

Totodată, pe străzile din Vilnius soldaţii apar în număr tot mai mare, mult mai mare decât oricând, adaugă Kurier.

Tensiunile dintre Lituania şi Rusia sunt agravate de faptul că ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei Linas Linkevičius cere în mod activ NATO să furnizeze arme Ucrainei. Un alt punct important al discordiei este furnizarea de gaze ruseşti, după ce, de la sfârşitul anului 2014, Lituania a început importul de gaze norvegiene.

În 2012, Lituania a declanşat o bătălie juridică cu concernul „Gazprom” pe care îl acuză de preţuri umflate. Dacă va câştigă acest proces, Lituania se aşteaptă să primească de la „Gazprom” o compensaţie de 1,5 miliarde de dolari.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *