Justiție

Litvinenco se plânge că procesul de pre-vetting merge prea lent, de „vină” este calitatea mare a procesului

Ministrul Justiției spune că procesul de evaluare a integrității și profesionalismului candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) decurge mai lent decât au anticipat autoritățile, chiar dacă PAS deține toate puterea în stat și este partidul care a organizat acest proces.

Potrivit ministrului, membrii comisiei de pre-vetting optează pentru corectitudinea procesului, nu pentru viteză, iar din acest motiv noua componență CSM va fi aprobată tocmai în luna martie.

Ministrul Justiției recunoaște că activitatea comisiei de pre-vetting are loc mai lent decât a fost stabilit în 2022, astfel fiind dat peste cap calendarul autorităților de curățare a sistemului.

„Toți cei care vor să devină membri în CSM și CSP și Colegiile acestora, urmează să treacă acest filtru de integritate. Mi-aș fi dorit ca acest proces să meargă mai repede, noi ni l-am planificat altfel în martie 2022, dar comisia de pre-vetting, care este independentă, a decis că este mai importantă calitatea, corectitudinea deciziilor decât viteza. Și într-adevăr, s-a întârziat față de calendarul propus. Dar este important ca deciziile comisiei să fie bazate pe o analiză vastă pentru că alegem un CSM cu un mandat de 6 ani. Timp de 6 ani membrii delegați în CSM vor trebui să facă curățenie în rândul judecătorilor”, a spus Sergiu Litvinenco.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *