Social

LIVE. O judecătoare a încercat să BLOCHEZE alegerea noilor membri CSM. Urmează să fie aleși candidații pentru funcțiile de membri ai CSM

UPDATE // Judecătoarea Victoria Sanduța a încercat să scoată de pe ordinea de zi chestiunea privind alegerea celor patru membri ai CSM, plus un supleant, din rândul magistraților care au trecut evaluarea comisiei speciale.

Sanduța s-a ridicat în picioare și îi convingea insistent pe colegii săi că acest punct trebuie scos de pe ordinea de zi, atât timp cât nu există finalitate în ceea ce privește contestațiile judecătorilor care nu au trecut „pre-vetting”-ul, transmite Ziarul Național.

Astfel, în cele din urmă, Adunarea Generală a Judecătorilor a votat ordinea de zi, în care se regăsește și punctul privind alegerea membrilor CSM aleși de Comisia „pre-vetting”.

Acest lucru ar face CSM-ul funcțional și, astfel, vor începe să fie rezolvate problemele din sistemul judecătoresc, spunea ieri ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

UPDATE // Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, salută faptul că judecătorii nu au boicotat Adunarea Generală a Judecătorilor.

„O zi importantă azi – prima Adunare Generală a Judecătorilor după o pauză de 4 ani. Mă bucur că judecătorii s-au prezentat la Adunarea Generală a Judecătorilor din Moldova, și sper mult să dea dovadă de participare activă și înțelepciune la luare deciziilor. Întreaga societate așteaptă soluționarea problemelor din justiție și ca lucrurile să intre treptat la normalitate”, a precizat ministra Justiției.

UPDATE // Judecătorul Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan, a fost ales președintele ședinței. Magistratul a menționat că Adunarea Generală a Judecătorilor se întrunește după aproximativ patru ani.

„În coridor noi ne felicitam că această ședință este deliberativă”, a spus Țurcan.

Judecătorul Țurcan se numără printre magistrații care s-au înscris în cursa pentru un loc în CSM, dar nu au promovat evaluarea Comisiei „pre-vetting”.


Magistrații din R. Moldova participă astăzi la Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ), în cadrul căreia urmează să fie aleși candidații la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deși existau temeri că judecătorii vor boicota Adunarea Generală, având în vedere zecile de demisii din sistem din ultima perioadă, la ședința de astăzi participă 330 de magistrați din totalul de 425 de judecători câți activează în sistem.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat că ședința este deliberativă.

„În R. Moldova sunt 425 de judecători. 18 dintre aceștia sunt suspendați din diferite motive, iar la 28 le-a expirat împuternicirile. La ședința de astăzi s-au înscris 330 de magistrați. Astfel, ședința este deliberativă, în condițiile în care majoritatea simplă e de 205”, a menționat Musteață.Potrivit agendei, astăzi urmează să fie aleși primii membri ai CSM. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat ieri că vrea să evite situația în care să fie nevoită să convoace o nouă AGJ, conform modificărilor operate de Parlament.

Adunarea Generală a Judecătorilor, un eveniment mult așteptat, este importantă pentru viitorul reformei justiției. La această AGJ va fi pusă în discuție selectarea membrilor candidați, care au trecut exercițiul de „pre-vetting” pentru funcția de membri ai CSM.

„Este extrem de important ca judecătorii să-și asume această responsabilitate și decență, să participe activ la această adunare și să purceadă la alegerile respective, deoarece avem nevoie de un CSM funcțional, care să demareze rezolvarea problemelor din sistemul judecătoresc”, a declarat ieri ministra Justiției.

„Situația de astăzi din sistemul de justiției este creată și din cauză că organele de autoadministrare nu au fost eficiente. Conflictele interne din sistemul judecătoresc nu trebuie rezolvate din contul interesului public. Fac apel la toți judecătorii să-și asume această responsabilitate de a participa și selecta membrii pentru CSM. Ulterior, cu un nou CSM, vor fi soluționate mai multe probleme din sistemul judecătoresc”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.

Vă amintim că doar cinci din 28 de judecători, care au candidat pentru funcția de membru al CSM din rândul magistraților, au trecut cu bine de evaluarea Comisiei „pre-vetting”.

Menționăm că noua componență a CSM va fi formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *