ActualitateExterne

Război în Israel: Ambasadorul palestinian vede cu ochi buni Rezoluţia ONU privind Gaza

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel:

UPDATE 23 decembrie, ora 07.07 – Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au demolat o reţea de tuneluri în zona Issa din sudul oraşului Gaza, conform CNN. Reţeaua a servit drept „post subteran”, a precizat IDF, iar „numeroasele clădiri folosite drept cartier general al Hamas au fost distruse” ca parte a operaţiunilor din ultimele zile.

UPDATE 23 decembrie, ora 06.50 – Rezoluţia supusă votului de către ţările arabe în Consiliul de Securitate al ONU a fost practic diluată din cauza schimbărilor impuse de SUA, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU, conform TASS.

UPDATE 23 decembrie, ora 00:30 – Ambasadorul palestinian la ONU: Rezoluţia ONU privind Gaza, ‘un pas în direcţia bună’

Votarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii care cere ajutor umanitar “la scară largă” pentru Gaza este “un pas în direcţia corectă”, a declarat ambasadorul palestinian la ONU, insistând însă asupra necesităţii unei “încetări imediate a focului”, relatează AFP.

“Această rezoluţie este un pas în direcţia bună, trebuie aplicată şi însoţită de o presiune masivă pentru o încetare imediată a focului. Repet, o încetare imediată a focului”, a insistat  în faţa Consiliului.

Pe de altă parte, Hamas, la putere în Gaza, consideră “insuficientă” rezoluţia votată vineri de Consiliul de Securitate al ONU prin care se cere livrarea de ajutoare umanitare către teritoriul palestinian.

“Considerăm că rezoluţia 2722 adoptată astăzi de Consiliul de Securitate şi care cere extinderea furnizării de ajutor umanitar spre Fâşia Gaza (…) este o măsură insuficientă şi nu răspunde situaţiei catastrofale create de maşina de război sionistă”, declarat mişcarea islamistă palestiniană, potrivit unui comunicat.

Rezoluţia adoptată cu 13 voturi pentru, niciunul împotrivă şi două abţineri (Statele Unite şi Rusia) “cere tuturor părţilor să autorizeze şi să faciliteze furnizarea imediată, sigură şi fără obstacole a ajutoarelor umanitare la scară largă” în Gaza şi cere “luarea de urgenţă” a unor măsuri în acest sens şi “crearea de condiţii pentru o încetare durabilă a ostilităţilor”.

Textul cere, de asemenea, utilizarea “tuturor căilor de acces şi circulaţie disponibile în Fâşia Gaza” pentru livrarea de combustibil, alimente şi echipamente medicale pe întreg teritoriul.

content-image

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *