Ultima oră

(LIVE TEXT / VIDEO / FOTO) Acțiunea anti-teroristă a început. SEPARATISM ÎN MAI MULTE LOCALITĂȚI DIN ESTUL UCRAINEI

(20:40) În cadrul operațiunii de recuperare a aerodromului din Kramotorsk forțele de ordine au reușit să captureze mai mulți separatiști.

(20:10) Propaganda rusă a difuzat clipuri în care este lovit un elicopter iar autorii afirmă că evenimentele au loc în estul Ucrainei, în realitatea fiind o filmare din Siria, veche de 3 ani. Filmulețul în care aparent un "tanc al Ucrainei" este capturat pare a fi și el înscenat. Experții afirmă că tancul nu face parte din forțele armate ale Ucrainei.

(19:55) Schimburi de focuri în apropiere de Kramotorsk. Presa ucraineană scrie că patru separatiști ar fi decedat după ce tot ei au început atacul asupra aerodromului.

(18:00) "Rezistența informațională" anunță că separatiștii au încercat să ocupe aerodromul de lângă Slaviansk dar au fost respinși. Operațiunea anti-teroristă încă nu a intrat în faza activă, au loc pregătiri.

(17:20) "Rezistența informațională" anunță că în jur de 500 de persoane înarmate ocupă în continuare clădirea administrației regionale din Donețk.

(17:15) Propagandă rusă anunță că 11 persoane ar fi decedat.

(17:14) O jurnalistă din Slavianks anunță că o coloană a MAI Ucraina formată din 500 de militari, 20 de TAB-uri, 2 elicoptere și câteva autocare au intrat în orașul Slaviansk.

(17:11) Militarii ucraieni au luat cu asalt aerodromul militar din Kramotorsk ocupat anterior de teroriști. Printre separatiști sunt răniți și posibil persoane decedate. În asaltul aerodromului a fost implicat departamentul special al MAI "Omega". 

(17:04) Vasilii Krutov din cadrul Serviciului de informație anunță că are loc o acțiune masivă anti-teroristă deși nu a oferit alte detalii. 

(17:00) În jurul aerodromului din Kramtorsk se aud focuri de armă.

(16:30) Elicoptere rusești în jurul unui sat de lângă Donețk, anunță segodnya.ua

(15:10) Serviciul se securitate al Ucrainei anunță că finanțarea teroriștilor în regiunile din est are loc prin bănci rusești.

(14:00) Trupe ucrainene în apropiere de (50 km nord de Slaviansk)

(13:10) Trupe ucrainene la 40 de kilometri de Slaviansk.

(12:45) Serviul de securitate a Ucrainei a stabilit că "șeful" grupei de diversioniști care activează în Slaviansk este cetățeanul F. Ruse, ofițer din spetznaz GRU al forțelor armate a Federației Ruse, Igor Strelkov. Vocea lui este cea de pe înregistrarea în care un terorist recunoaște că a organizat o ambuscadă în care a decedat un ofițer al serviciul de securitate iar mai multe persoane au fost rănite..

(12:40) Compania germană RWE va furniza din Polonia gaz în regim revers Ucrainei. Acordul este pe o perioadă de 5 ani și include un volum de 10 miliarde de metri cub de gaz pe an.

(11:55) Primul batalion din Garda Națională format din voluntari de pe Euromaidan este gata.

(11:45) Zaporojie: Ciocniri între separatiștii pro-ruși și membri din gruparea "Pravîi Sektor". 18 persoane sunt rănite.

Kramatorsk: Provider-ul local a fost "somat" de către reprezentanți ai așa-numitei "republici din Donețk" să întrerupă transmisiunea postului "1+1" și să repornească canalele rusești interzise anterior. MAI anunță oficial că separatiștiia au părăsit clădirea miliției locale pe care au ocupat-o anterior.

Gorlovka: Separatiștii au ocupat clădirea poliției. "Dacă miliția nu trece de partea "poporului", în două zile vom organiza "împușcături în masă". Ulterior separatiștii au numit un nou "șef" al miliției locale. În timpul asaltului au fost rănite trei persoane, anunță serviciul de presă al regiunii Donețk. În jurul ore 11 separatiștii au pătruns în redacția site-ului "Gorlovka.ua" și ziarului "Kriminal-express", redactorul șef a fost dus într-o direcție necunoscută. Ziarul a menționat că redacția este blocată iar site-ul nu funcționează. Separatiștii au mai ocupat și clădirea consiliului orășănesc. 


(Gorlovka, BBC)

Mariupol: A fost ocupată clădirea consiliului orășănesc, în jur sunt instalate baricade. Extremiștii au dat jos steagul Ucrainei și au arborat "tricolorul" rusesc. A fost ales un așa-numit primar de către conducerea așa-numitei "republici din Donețk".

Slaviansk: În jurul consiliului local și al procuraturii au apărut "oameni verzi" cu automate. Aceștea au confirmat că tot ei au fost și în Crimeea.

Lugansk: Proteste în fața adminsitrației regionale. Separatiștii au emis un ultimatum până pe 16 aprilie.

Jdanovka: 20 de separatiști au ocupat clădirea consiliului local arborând steagul "republicii Donețk".

Donețk: Separatiștii blochează în continuare clădirea adminsitrației regionale pe care au ocupat-o pe 6 aprilie.

Krasnîi Liman: Separatiștii au promis că vor aduce "oameni verzi" pentru a-i ajuta să captureze o clădire în care se află arme.


(Harta BBC)

(11:00) Președintele interimar Turcinov a declarat că acțiunea anti-teroristă din est a început. "Proiectele Rusiei au fost şi rămân brutale. Ei vor să inflameze nu numai Donbas, ci tot estul şi sudul Ucrainei din regiunea Harkov şi până în Odesa", a declarat Turcinov.

(10:35) Forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru a apăra hotarele (fotografii publicate pe site-ul oficial al armatei).

(10:28) Miting la Odesa pro-Ucraina.

(10.25) În mașina deputatului partidului „regiunilor”, candidatul la prezidențiale, Oleg Țarev, oamenii legii au descoperit arme, titrează Delo.UA. Potrivit unui reprezentant al miliției, în mașina de model Mercedes Vito, ce aparține deputatului, au fost găzite trei arme de vătătare, care erau însoțite și de acte. “Armele erau învelite în huse”, a spus un reprezentant al departamentului de poliție.În mașină erau șoferul și încă două persoane.

(10:14) "Rezistența informațională" anunță că în această dimineață în regiunea Donețk are loc regruparea forțelor pentru operațiunea anti-teroristă în baza decretului semnat ieri de președintele interimar A. Turcinov. "Au fost stabilite principalele obiective ale operațiunii și a fost realizat și s-a început aplicarea planului de acțiuni. Principalul obiectiv este evitiarea victimelor din populați civilă. Scenariul din regiunea Donețk din ultimele zile va fi aplicat și în regiunile vecine. În zona de frontieră cu F. Rusă a fost intensificat controlul hotarului. O parte a forțelor armate a Ucrainei este în stare totală de alertă militară."

(10:08) 10 teroriști ruși ar fi fost împușcați în apropiere de Donețk.

(UPDATE 10.05) Rusia ar putea ajunge la hotarul cu R. Moldova, susține Senatorul American John McCain. Oficialul a menționat că occidentul ar trebui să dea Ucrainei arme pentru ca aceasta să se poată apăra.

Declarația a fost făcută în timpul vizitei în Estonia la un post TV. Oficialul American a opinat că Russia amenință Ucraina și provoacă Occidentul, organizând provocări în Europa de Est. Cel mai probabil Moscova vrea să-și consolideze influența în Sudul Ucrainei și nu este exclus că va încerca prin aceasta să ajungă la hotarul cu Moldova, a menționat McCain. Potrivit lui fără Ucraina Russia este doar o țară, iar cu Ucraina- un imperiu.

(UPDATE 10.01) Vicecancelarul german, șeful Partidului Social Democrat din Germania, Sigmar Gabriel a cerut Rusiei să nu uite lecțiile celor două războaie mondiale și să se abțină de la escaladarea conflictului din Ucraina și de la provocarea unui nou posibil război în Europa. Declarația a fost făcută la Berlin, ieri, 14 aprilie, la un eveniment în memoria evenimentelor tragice din 1914 legate de Primul Război Mondial, relatează Deutsche Welle. 


(09:53)
 Senatorul american John McCain (care urmează să viziteze și Chișinău) a declarat la Tallinn că SUA ar trebui să ajute Ucraina cu armament. Casa Albă anunță oficial prin Jay Carney că SUA nu intenționează să ofere Ucrainei ajutor sub formă de arme letale.


(09:40)
Presa rusă (Itar-tass) titrează că spre Slaviansk se deplasează tancuri iar spre Kramatorsk TAB-uri. Teroriștii ruși anunță că sunt pregătiți să se apere. 

(09:35) Lavrov declară că implicare pacificatorilor în est este inacceptabilă.

(Unul dintre cei mai celebri clouni din Duma Federației Ruse, 15 aprilie 2014)

Ieri, 14 aprilie în jurul ore 18:00, următoarele clădiri erau ocupate de separatiști ruși:

1. Lugansk: conducerea regională a SBU
2. Donețk: clădirea adminsitrației locale
3. Gorlovka: post de poliției
4. Kramatorsk: post de poliție și consiliul local
5. Slaviansk: postul de poliției și al SBU
6.Enakievo: procuratura și consiliul local
7. Mariupol: consiliul local,
8 Makeevka: consiliul local,
9 Harțîzsk: consiliul local.


(Șeful miliției din Gorlovka, 14 aprilie)

 

 
Știrea se actualizează.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *