ActualitateExterne

LIVE TEXT & VIDEO | Război civil în Ecuador: Președintele a scos armata pe stradă și a declarat stare de conflict intern

Atentate cu bombă, violențe împotriva populației și a poliției, jafuri, împușcături, și incendii. Ecuadorul a plonjat într-un “conflict armat intern”, așa cum l-a numit președintele Daniel Noboa, care s-a soldat cu opt morți numai în Guayaquil într-o singură zi.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul civil din Ecuador.

UPDATE 10 ianuarie, ora 09.30: Peru a declarat stare de urgență la granița nordică cu Ecuador

Peru a declarat, de asemenea, stare de urgență de-a lungul graniței sale nordice cu Ecuadorul din cauza violențelor în curs de desfășurare.

Macías, care a fost condamnat pentru trafic de droguri, crimă și crimă organizată, ispășea o pedeapsă de 34 de ani în închisoarea La Regional din portul Guayaquil.

Pico fusese arestat vinerea trecută pentru presupusa implicare într-un complot de asasinare a procurorului general al Ecuadorului.

Dar se crede că liderii bandei sunt încă capabili să conducă din interiorul închisorii.

content-image

UPDATE 10 ianuarie, ora 09.10: Președintele Ecuadorului a declarat starea de “conflict armat intern” după ce, în urma evadării din închisoare a unui puternic lider de bandă, infractorii înarmați au invadat străzile.

Adolfo “Fito” Macías, liderul bandei Los Choneros, a fost descoperit dispărut din celula sa duminică – în aceeași zi în care trebuia să fie transferat dintr-o închisoare de securitate mică în una de securitate maximă.

Ieri seară, o bandă înarmată a luat cu asalt o emisiune de știri în direct de la televiziune, susținând că au bombe, în timp ce îi forțau pe prezentatori și echipa de filmare să cadă la pământ.

O universitate a fost, de asemenea, atacată și s-a raportat că gardieni de închisoare au fost executați de deținuți.

Guvernul ecuadorian a declarat stare de urgență în urma evadării lui Macías, duminică, și a evadării unui alt lider de bandă, Fabricio Colon Pico de la Los Lobos, care a reușit să scape din închisoare marți.

La scurt timp după ce oamenii înarmați au luat cu asalt postul de televiziune, președintele Daniel Noboa a declarat 20 de bande de traficanți de droguri care operează în țară drept grupuri teroriste și a autorizat armata ecuadoriană să “neutralizeze” aceste grupuri – în limitele dreptului umanitar internațional.

Ministerul britanic de Externe a avertizat împotriva tuturor călătoriilor în anumite părți ale țării, cu excepția celor esențiale.

Știrea inițială

Cel de-al doilea oraș al țării este epicentrul valului de violență care cuprinde Ecuadorul de ceva vreme și care a explodat după evadarea din închisoare a doi importanți traficanți de droguri și după decizia lui Noboa de a declara starea de urgență.

În Guayaquil, a avut loc cel mai frapant episod. Bărbați înarmați și cu cagule au dat buzna în studioul postului de televiziune de stat Tc Television în timpul unei transmisiuni în direct și i-au forțat pe toți cei prezenți să cadă la pământ, amenințând că vor detona dispozitivele pe care le aveau asupra lor. Emisiunea a fost întreruptă și s-au auzit focuri de armă. O jumătate de oră mai târziu, poliția a intervenit și i-a eliberat pe ostatici.

Tot în Guayaquil, o secție de poliție a fost lovită de un atac, în timp ce doi agenți de securitate ai unui centru comercial au fost împușcați de infractori pentru că au împiedicat accesul în spațiile aglomerate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *