Internațional

Liz Truss – noul prim-ministru al Marii Britanii. Ea a câștigat șefia Partidului Conservator

Liz Truss, actualul ministru britanic de Externe a câștigat șefia Partidului Conservator din Marea Britanie și, astfel, va deveni prim-ministru, urmând să-l înlocuiască pe Boris Johnson. Liz Truss l-a învins în „finală” pe Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe în cabinetul lui Johnson.

Votul membrilor Partidului Conservator din Marea Britanie a dat-o câștigătoare pe Liz Truss, în competiția cu Rishi Sunak.

Rezultatul votului, potrivit The Guardian:

Liz Truss: 81.326 voturi

Rishi Sunak: 60.399 voturi

Nr. total alegători: 172.437

Prezență: 82,6%

Voturi anulate: 654

„Prieteni și colegi, vă mulțumesc pentru încrederea acordată să conduc marele nostru partid Conservator, cel mai mare partid politic de pe Pământ”, au fost primele ei cuvinte după anunțul rezultatului votului.

Cei doi au rămas ultimii în cursa pentru șefia partidului, la care inițial s-au înscris opt candidați. Sistemul de alegere este unul eliminatoriu, la fiecare rundă de vot fiind eliminat candidatul/candidații cu cele mai puține voturi, până când rămân doar doi candidați, care sunt votați de toți membrii partidului.

Președintele Partidului Conservator, partid care a câștigat alegerile generale, devine automat și prim-ministru al Marii Britanii.

Din cauza problemelor de sănătate ale reginei Elisabeta a II-a, protocolul tradiţionalei întâlniri care ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Buckingham din Londra a fost schimbat. Regina, în vârstă de 96 de ani, o va primi pe Liz Truss la reşedinţa sa Balmoral din Scoţia, unde se află în prezent suverana.

Conservatorii britanici au ajuns în situația de a-și alege un nou președinte după ce actualul prim-ministru Boris Johnson și-a dat demisia, în urma unui lung șir de scandaluri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *