ActualitateExterne

Locuitori ai Insulelor Canare protestează față de turismul nesustenabil: Am atins limita!

Mii de oameni din Insulele Canare se vor aduna sâmbătă pentru a protesta față de modelul actual de turism al arhipelagului, pe care îl consideră nesustenabil și dăunător localnicilor. Protestatarii cer o regândire urgentă a industriei turistice și o limitare a numărului de turiști, potrivit mediafax.

Motivul principal al nemulțumirii este impactul negativ al turismului asupra resurselor naturale și a pieței imobiliare. Localnicii se confruntă cu prețuri exorbitante la chirii și lipsa locuințelor accesibile, în timp ce insulele se luptă cu o criză a apei din cauza cererii tot mai mari din partea turiștilor, relatează The Guardian.

„Am ajuns la punctul în care echilibrul dintre utilizarea resurselor și bunăstarea populației s-a rupt”, a declarat Víctor Martín, purtător de cuvânt al mișcării „Canarias tiene un límite”: “Salariile sunt atât de mici încât nu acoperă costurile de bază ale vieții”.

“Nu suntem anti-turism”, spune Martín. “Problema este un model care a fost construit în jurul unei clase de afaceri care nu vrea să asculte ce trebuie făcut și cu o clasă politică care servește acea clasă de afaceri în loc să servească toți cetățenii”.

Unsprezece membri ai mișcării sunt în greva foamei de o săptămână pentru a protesta față de construirea a două proiecte de lux în Tenerife, pe care le descriu drept „ilegale” și total inutile.

Anul trecut, 13,9 milioane de oameni au vizitat insulele, care au o populație de 2,2 milioane. Turismul reprezintă aproximativ 35% din PIB-ul arhipelagului, aducând 16,9 miliarde de euro doar în 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *