Social

Locuitorii din 14 sate vor monitoriza reconstrucția drumului Sărăteni-Soroca

În 14 sate din raioanele Telenești, Florești și Soroca vor avea lor seminare de informare și instruire. Elevii instituțiilor de învățământ din aceste localități vor învăța cum să dirijeze traficul rutier, iar primăriile vor forma comitete de monitorizare a lucrărilor de reconstrucție a drumului. 

Pe parcursul anilor 2013 și 2014, pe drumul Sărăteni-Soroca vor avea loc lucrări ample de reabilitare, finanțate de Guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Programului „Compact”, care are drept obiectiv creșterea veniturilor populației din R. Moldova. Deși în țara noastră au fost mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii finanțate de parteneri externi, pentru prima dată reabilitarea unui drum se desfășoară prin susținerea populației. Fondul „Provocările Mileniului” și companiile străine care execută lucrările de construcție au demarat o campanie de informare a oamenilor privind securitatea rutieră pentru a evita accidentele și situațiile de risc pe porțiunile de drum care vor fi reparate.

„Sper să avem și trotuare”

Comuna Volovița este unul din cele 14 sate prin care trece porțiunea de drum Sărăteni-Soroca. Pe 2 aprilie, în Gimnaziul „Alexandru Lupașcu” din localitate s-a desfășurat primul seminar privind securitatea rutieră în sat. Reprezentanții companiei de construcții Strabag din Austria le-au explicat elevilor care este semnificația semnelor și marcajelor rutiere provizorii, care vor fi instalate când vor fi închise porțiuni de drum, iar prin sat vor circula vehicule mari. La gimnaziu studiază 203 copii din trei sate: Zastânca, Volovița și Alexandru cel Bun. Din fiecare sat a fost desemnat câte un elev din clasele mai mari care îi va însoți pe colegi în drumul spre școală și acasă. Fondul „Provocările Mileniului” a repartizat elevilor bentițe fluorescente, obiecte reflectorizante și echipament special pentru dirijarea traficului. De asemenea, profesorii au primit broșuri și pliante despre regulile de circulație. „Ar fi super, dacă s-ar reconstrui acest drum. Acum este o problemă, pentru că, deși drumul este stricat, mașinile trec cu viteză mare, și e dificil să traversăm. Ce va fi atunci când drumul va fi bun? O să mergem departe de șosea. Sper să avem și trotuare, și lumină, pentru că noaptea e beznă în sat”, a spus Dorin Rudac, elev în clasa a IX-a.

Proiectul de reabilitare a drumului de 93 km Sărăteni-Soroca presupune nu numai reconstrucția drumului, dar și îmbunătățirea infrastructurii în cele 14 localități. În satul Volovița va fi construit drumul de acces la gimnaziu și o parcare la tabăra de odihnă din localitate. De asemenea, vor fi amenajate treceri de pietoni și vor fi instalați stâlpi de iluminare.

În sate vor activa comitete de monitorizare

În cadrul proiectului de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, autoritățile locale din cele 14 sate au creat comitete de monitorizare a lucrărilor de construcție a drumului. Comitetul va fi format din cei mai activi locuitori ai satelor. „Misiunea lor este să monitorizeze calitatea tuturor lucrărilor. Dacă vor observa că viața comunității este afectată în plan ecologic, economic sau social, atunci ei vor interveni pentru a le rezolva”, a declarat Valentina Bodrug, expert al Fondului „Provocările Mileniului”.

Atât sătenii, cât și lucrătorii companiilor de construcție vor fi instruiți cum să se comporte în timp ce reabilitarea drumului va avea lor în perimetrul localităților. De asemenea, executorii proiectului vor informa proprietarii de căruțe cum să circule corect pe drumurile publice.

A început reabilitarea drumului Sărăteni-Soroca

Drumul național M2 pe porțiunea Sărăteni-Soroca va fi reabilitat de consorțiul turcesc ONUR-Summa și compania austriacă Strabag. Acestea au început deja lucrări de terasament, construcția drumului de ocolire a orașului Soroca și drumuri de ocolire la toate podurile care se găsesc pe traseu. În 2013, companiile de construcție vor valorifica peste 50 milioane dolari SUA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *