Externe

(Lovitură dură pentru Gazprom) Premierul bulgar ordonă suspendarea lucrărilor la proiectul gazoductului South Stream

‘Am primit o interpelare din partea Comisiei Europene, drept urmare am dispus suspendarea lucrărilor. În urma consultărilor suplimentare cu Bruxellesul, se va decide soarta viitoarelor lucrări’, a afirmat primul ministru bulgar.

La rândul său, senatorul republican John McCain, care a participat la întâlnirea cu premierul Bulgariei, a afirmat că, în proiectul South Stream, participarea rusă ar trebui să fie mai mică. ‘Bulgaria ar trebui să-și rezolve problemele legate de South Stream în colaborare cu partenerii săi europeni’, a mai opinat McCain.

Comisia Europeană și-a anunțat la 2 iunie intenția de a suspenda punerea în aplicare a proiectului South Stream în țările UE, în primul rând în Bulgaria.

Sabine Berger, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger, a indicat ‘două motive juridice’ ale Comisiei Europene în acest sens — obiecții față de respectarea standardelor impuse de cel de-al ‘treilea pachet energetic’ al UE și suspiciunea că Bulgaria ar putea ‘încălca normele europene privind licitațiile pentru construirea proiectelor de infrastructură’, prin privilegierea unor companii ruse și bulgare.

Tronsonul subacvatic al South Stream pornește de la stația compresoare ‘Russkaia’ de pe coasta rusă a Mării Negre și ajunge pe litoralul bulgăresc. Astfel, secțiunea subacvatică a conductei se va întinde pe mai mult de 900 km, la o adâncime maximă de peste 2 km, cu o capacitate proiectată de 63 miliarde de metri cubi.

Primele livrări de gaze naturale prin intermediul acestei conducte sunt planificate să înceapă către sfârșitul anului 2015.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *