CSI / Rusia

Lovitură dură pentru Putin. Rusia e obligată să plătească despăgubiri masive

Marți, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că legislația rusă privind „agenții străini” încalcă drepturile grupurilor desemnate ca atare și a ordonat Rusiei să plătească despăgubiri pentru multe dintre acestea.

Rusia a pierdut la CEDO

Rusia folosește termenul „agenți străini”, care are conotații de spionaj din Războiul Rece, pentru a eticheta organizațiile și persoanele pe care le consideră implicate în activități politice cu sprijin străin.

Astfel, agenții străini sunt obligați prin lege să își eticheteze publicațiile cu o dezmințire lungă, să raporteze periodic veniturile și cheltuielile lor și să se supună unor audituri financiare.

În hotărârea sa în cazul a șaptezeci și trei de grupuri rusești desemnate drept „agenți străini”, cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a declarat că legea încalcă libertatea de întrunire și de asociere.

Instanța a declarat că utilizarea „activității politice” drept criteriu pentru a desemna grupurile drept „agenți străini” „a produs rezultate incoerente și a generat incertitudine în rândul ONG-urilor care doresc să se angajeze în activități ale societății civile legate, în special, de drepturile omului, de protecția mediului sau de activități caritabile”.

Grupul rus pentru drepturile omului Agora, unul dintre reclamanții în cazul CEDO, a salutat hotărârea ca pe o „mare victorie”.

„Instanța a fost pe deplin de acord cu organizațiile reclamante că legea privind agenții străini nu numai că este imprevizibilă, dar și că împiedică activitatea legitimă a societății civile”, a declarat avocatul Agora, Kirill Koroteiev.

Astfel de hotărâre vine la o săptămână după ce camera inferioară a parlamentului rus a dat aprobarea inițială unui proiect de lege care înăsprește și mai mult legislația, într-un moment de neîncredere sporită față de Occident de când Putin a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie. 

Decizia CEDO, la scurt timp după ce Rusia nu mai ține cont de jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului

De asemenea, aceasta vine la câteva zile după ce Rusia a adoptat o pereche de proiecte de lege care pun capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului în țară. Însă, rămâne neclar modul în care această nouă legislație va afecta punerea în aplicare a hotărârii privind „agenții străini”.

Rusia a adoptat prima sa lege privind „agenții străini” în 2012. De atunci, aceasta a fost extinsă pentru a include organizații non-profit, instituții media și cetățeni ruși individuali, inclusiv jurnaliști și activiști.

Sursa: Playtech.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. care CEDO, criminalii aia perversi din UE, care de sute de ani fura din toata lumea bunurile si tin tarile in regim de colonii, da la su..a va vazut rusul cu pedofilii si gheii vostri, daca tindeti sa interveniti, rusii iar vor veni la voi acasa cu armele si va va farama capul. CEDO, prostii nu judecata, cu standarte duble …

    1. Orcule, mars inapoi in stepele siberiene, troll flamand cu IQ de veverita. Rusii tai o sa faca fix nimic, sunteti subumanii planetei, clovni patetici.

    2. După ce că ești prost mai și claxonezi. Neuronul tău stingher nu poate pricepe atceva decât ce vomită propaganda maskva. Prostalanii ăia violenți pe care îi iubești tu așa mult nu au produs decât violență, războaie, foamete, bețivi, hoți și curve. Tu în ce categorie te încadrezi???

    3. Ce-i cu tine, bai Artur – te-au frecat “gheii” in…? Daca asa naspa e in vest, dece la fiecare 5 metrii auzi vorbindu-se rusa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *