Actualitate

Lovitură pentru Macron. Creșterea economică a Franței a suferit dramatic în primul trimestru al acestui an

Agenția Națională de Statistică – INSEE – a estimat o creștere cu 0,3% între ianuarie și martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este vorba de o scădere bruscă, față de creșterea economică de 0,7% înregistrată în ultimul trimestru al anului 2017. Agenția consideră că descreșterea economică este cauzată de scăderea consumului casnic, după cinci trimestre consecutive când s-a înregistrat o creștere de 0,5% sau mai mare.

Cheltuielile de uz casnic au crescut cu doar 0,2% în primele trei luni ale anului, în ciuda creșterii consumului de energie cauzat de "valul de frig din est" care a străbătut Europa. Și creșterea investițiilor făcute de companii a scăzut ritmul, de la 1,6% la doar 0,5%, în ciuda campaniei domnului Macron, fost bancher, de a face din Franța un loc în care este mai ușor de făcut afaceri. Economiștii francezi au prezis pe scară largă o scădere economică în primul trimestru. Aceștia nu se așteaptă ca respectiva scădere să aibă un impact asupra creșterii globale pe întregul an, prognozată la două procente de către guvern. "Încetinirea ritmului de creștere nu reprezintă un semn de inversare a situației economice sau sfârșitul unui ciclu. Condițiile de bază sunt încă bune", a declarat domnul Mathieu Plane, de la Observatorul Economic OFCE al Universității de Științe Politice.

"De la începutul anului, au intrat în vigoare mai multe măsuri cu un impact negativ, precum creșterea nivelului contribuțiilor la asigurările sociale. În același timp, măsurile bune pentru puterea de cumpărare, precum reducerea impozitelor locale, vor intra în vigoare la sfârșitul anului 2018." OFCE prognozează o tendință ascendentă accentuată a economiei spre sfârșitul anului 2018, după implementarea unei serii de reduceri fiscale.

Sursa: Evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *