Eveniment

Low-cost vine în R. Moldova… prin Bucureşti

Acest lucru ar fi posibil datorită unui acord semnat între compania de stat „Air Moldova” şi compania aeriană low-cost „Blue Air” din România. 
 
Companiile Air Moldova şi Blue Air au devenit parteneri în operarea curselor low-cost spre destinaţii europene. Deşi în comunicatul Ministerului Transportului se vorbeşte de zeci de destinaţii, în a doua jumătate a lunii iunie vor fi operate zboruri ieftine doar spre trei oraşe principale din Italia. Acest lucru va fi posibil după 15 iunie, când va fi publicată lista de preţuri şi destinaţiile. În acest context, Acordul semnat de cele două companii prevede renegocierea contractelor de deservire la sol cu aeroporturile italiene.
Zborurile low-cost de la Chişinău vor fi efectuate cu escală la Bucureşti sau Bacău. Pasagerii din R. Moldova vor zbura spre unul din cele două oraşe cu avioanele Air Moldova, iar de acolo vor fi transportaţi spre destinaţie cu aeronavele Blue Air.
Expertul pe transport aerian Radu Bezniuc a precizat că pentru pasagerii care se află în tranzit nu se percep taxe aeroportuare. El a adăugat că, până la efectuarea zborurilor low-cost, Air Moldova trebuie să ajusteze softul său la programul de operare pe care îl are Blue Air, care e diferit de cel folosit de companiile aeriene clasice. În viziunea expertului, orice iniţiativă care duce la scăderea preţurilor biletelor pentru consumatorul final e binevenită. „Important e ca accesul la bilete să fie clar. Să nu fie doar un fotoliu de 100 euro până la Madrid, ci un număr mult mai mare de locuri ieftine în avion”, a precizat Radu Bezniuc.

Un terminal pentru Blue Air la Chişinău

Acelaşi document de parteneriat prevedea, de asemenea, ca până la 1 septembrie să fie amenajat un terminal nou de pasageri Blue Air pe aeroportul vechi din Chişinău deţinut de compania Air Moldova. Ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, a explicat că avioanele Blue Air vor fi deservite la acest terminal. Acest subiect nu a fost încă discutat cu administraţia Aeroportului Internaţional Chişinău. „Nu s-au dus deocamdată tratative despre deschiderea unui terminal low-cost pe terenul aeroportului vechi”, a declarat Doriana Doruc, purtătorul de cuvânt al AIC.

Precizăm că proprietarul companiei low-cost Blue Air este omul de afaceri Nelu Iordache, supranumit în presa din România „regele asfaltului”. Tot el controlează compania de taxi aerian „Direct Aero Service”. Unul din clienţii firmei a fost şi ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru. În aprilie 2010, TIMPUL scria că acesta şi proprietarul Blue Air au beneficiat împreună de o cursă charter spre Arad cu una din aeronavele „Direct Aero Service”.

Am calculat cât costă o călătorie Chişinău-Roma apelând la serviciile ambelor companii până la implementarea Acordului de parteneriat. Pentru data de 15.06.12, un bilet Air Moldova spre Bucureşti costă 77 euro doar dus. De la Bucureşti spre Roma, Blue Air oferă un bilet de 49 euro. În total, ar rezulta 126 euro. Rămâne să vedem care vor fi tarifele după lansarea zborurilor comune ale Air Moldova şi Blue Air.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *