ROMÂNIA

Lucian Bode (PNL) pierde în prima instanță procesul intentat UBB, care a constatat că a plagiat

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a pierdut în prima instanță procesul intentat Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca prin care a cerut suspendarea hotărârii prin care universitatea a decis reanalizarea tezei sale de doctorat.

Decizia a fost luată marți de către Tribunalul Sălaj, fiind făcută publică de către jurnalista Emilia Șercan, cea care l-a acuzat pe Lucian Bode că și-a plagiat teza de doctorat.

Lucian Bode a cerut în instanță „supendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul UBB”. Este vorba despre decizia de reanalizare a tezei sale de doctorat.

Marți, Tribunalul Sălaj i-a respins cererea ca „nefondată”. Decizia Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu recurs.

Reacția lui Bode: „Lupta pentru adevăr abia acum începe”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook și intitulat „Lupta pentru adevăr continuă”, în care susține că decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj „este una firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat înainte ca instanța să dea un verdict”.

  • „Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități.
  • Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii.
  • Pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale și netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală”.

„Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru “arderi pe rug”, este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, își încheie Bode mesajul.

Comisia de etică de la Babeș-Bolyai: „Teza este profund viciată”

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Comisia de Etică îi cere lui Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, sesizează CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

„Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode. Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se arată într-un comunicat al Comisiei de Etică a UBB.

Comisia s-a autosesizat după ce PressOne, sub semnătura jurnalistei Emilia Șercan, a publicat o analiză potrivit căreia teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. Inițial, Comisia de etică nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiat, constatând că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *