ActualitateROMÂNIA

Lucrăm cu România cu privire la ameninţări

Oficial american: Lucrăm cu România cu privire la ameninţări

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O’Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.

“Cel mai important lucru pentru România este să aibă o idee clară despre riscuri. Avem o comunicare constantă. Rusia a spus clar că nu are intenţia de a lovi teritoriul NATO. Deci, asta stabileşte linia de bază. Apoi, lucrăm cu România cu privire la ameninţări, inclusiv ameninţări cibernetice şi hibride, cu privire la ameninţările din partea dronelor, aşa cum s-a întâmplat de două ori în ultimul an – acest lucru implică atât conştientizarea ameninţării, cât şi capacitatea de a opri o dronă dacă aceasta ajunge în România -, despre supravegherea din aer, atât maritimă, cât şi terestră, şi protecţia împotriva ameninţărilor maritime.

România a făcut foarte multe pentru a-şi construi propria capacitate în toate aceste dimensiuni. Lucrăm cu armata română pentru fiecare dintre acestea pentru a vedea unde trebuie să completăm. Aşadar, simt că există un plan cuprinzător şi că acesta se potriveşte cu natura ameninţării şi ne vom asigura că, în cazul în care ameninţarea evoluează, munca pe care o facem cu România va păstra baza”, a spus James O’Brien, într-o discuţie cu presa, întrebat care ar fi nevoile României pentru o mai bună protecţie în faţa războiului din Ucraina.

Oficialul american a apreciat cooperarea dintre România şi Ucraina

Oficialul american a apreciat cooperarea dintre România şi Ucraina, subliniind că aceasta este esenţială pentru poporul ucrainean şi ajută ţara noastră să fie mai sigură.

“Lucrăm cu Ucraina. Ajutăm Ucraina să-şi apere integritatea teritorială. Despre acest lucru este lupta şi cu cât Ucraina poate să poarte lupta cu Rusia şi să ţină Rusia ocupată şi aceasta să se retragă, cu atât mai sigură va fi România. Activitatea noastră cu România este de a ne asigura că lupta nu se poate extinde şi că România îşi poate apăra bine teritoriul şi oamenii împotriva oricărui risc ca această bătălie să vină în direcţia sa. Dar, de fapt lupta se dă în Ucraina şi de aceea cooperarea pe care România a furnizat-o Ucrainei a fost esenţială nu numai pentru poporul ucrainean, ci ajută şi România să fie mai sigură”, a declarat oficialul american.

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, James O’Brien, efectuează în perioada 15-19 aprilie vizite în Bulgaria, România, Elveţia şi Slovenia.

În România, el a avut o întrevedere cu ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr. Cu acest prilej, potrivit MApN, demnitarul român a evidenţiat necesitatea consolidării prezenţei NATO pe întregul Flanc estic, “aspect imperativ pentru securitatea şi stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre şi nu numai”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Am spus de atatea ori, Rusia nu vrea sa atace o tara NATO pt ca nu are forta suficienta. Ceea ce a vrut Putin a fost sa reinfiinteze URSS-ul. A declarat-o in nenumarate randuri. Este vizata Rep. Moldova si de aici datoria Romaniei de a o apara, cu toate ca moldovenii sunt prosti si nu vad decat in trecutul lor sovietic. Americanul ce era sa declare si el…. SUA a vandut Ucraina in favoarea Israelului; banii pt Ucraina s-au dus la Israel. Rusia a asmutit Iranul pt a lua presiunea din Ucraina.

  2. Fai mamitzo , dar cine crezi tu ca i-a indemnat pe pupatorii de talpi din Orientul Mijlociu sa-i atace pe evrei, ca sa abata atentia lumii civilizate de la actiunile lui in Ukraina ?
    Hai ca-ti dau premiul Stalin daca aflii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *