Economie

Lucrează în folosul statului pentru că a condus în stare de ebrietate

Vara tund iarba, toamna strâng frunzele, iarna împrăștie nisip pe drumuri sau curăță zăpada, iar primăvara amenajează parcurile. Vorbesc despre acei care au săvârșit infracțiuni de gravitate mică și pe care judecata i-a condamnat la munci neremunerate în folosul comunității. Lucrând zilnic câte patru ore, aceștia economisesc milioane de lei din bugetul statului. Pedeapsa este aplicată celor care săvârșesc furturi, consumă substanțe narcotice, se implică în bătăi, sunt violenți în familie etc.

Datele oficiale arată că pedeapsa cu munca neremunerată în folosul comunității a apărut în Europa ca urmare a creșterii ratei infracționalității din anii 60. În 1976, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat prima rezoluție, care se referea la introducerea unor măsuri alternative la legislațiile penale din statele membre. Una dintre alternativele acestei rezoluții a fost administrarea unor pedepse comunitare pentru infractorii primari care nu reprezintă pericol pentru societate. Astfel, din 2005 și în R. Moldova este aplicată această practică. Până atunci toți condamnații, indiferent de gravitatea infracțiunii săvârșite, erau privați de libertate.

Sancțiunea este aplicată în afara orelor de serviciu

Nicolae Țapu, consilier principal de probaţiune din cadrul Biroului de profil Râşcani, Chişinău, spune că odată cu aplicarea acestei practici în R. Moldova mai mulți oameni au conștientizat greșelile pe care le-au făcut și au devenit mai responsabili.

„Această pedeapsă poate fi aplicată doar de instanța de judecată și numai cu acordul persoanei judecate. Omul poate alege dacă vrea să stea închis sau să plătească o amendă care variază între 8 mii și 16 mii de lei. La fel, condamnații pot refuza să efectueze unele lucrări. Noi încercăm să-i implicăm în activitățile unde se descurcă mai bine. Mai mult, munca neremunerată în folosul comunităţii constă în antrenarea condamnatului la muncă, în afara timpului serviciului de bază sau de studii. Cel mai des sunt condamnați bărbați cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani. Numărul de femei care efectuează muncă neremunerată în folosul comunității constituie în jur de 5% din total”, povestește Nicolae Țapu.

Pedepsit pentru că a făcut accident cu o mașină furată

Dorin, un tânăr din raionul Florești, care lucra la o spălătorie auto din regiune, a decis împreună cu niște prieteni să ia o mașină pe care stăpânul a lăsat-o la spălătorie și să transporte câteva fete. Pe drum, tânărul a făcut un accident și a ajuns pe mâna poliției. Ulterior, Dorin a fost condamnat la câteva zeci de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

„Strâng frunzele de două zile. Cu toate că nu este o activitate interesantă, oricum sunt bucuros că n-am ajuns după gratii. Acum conștientizez greșeala pe care am făcut-o. Cred că orele pe care le voi munci mă vor învăța minte pe viitor. Sper, cazul meu să fie de învățătură pentru ceilalți tineri. Pot să le spun doar să se gândească bine înainte de a face ceva”, subliniază tânărul originar din Florești.

Conform art.187 Cod de executare din 24 decembrie 2004, condamnatul nu poate fi atras la muncă neremunerată în folosul comunităţii în timpul nopţii, în condiţii vătămătoare, în locuri periculoase ori care prezintă risc pentru sănătatea sau integritatea persoanelor implicate.

Condamnat pentru că a condus mașina în stare de ebrietate

Un alt bărbat, pe care l-am găsit în timp ce strângea frunzele în sectorul Râșcani al capitalei, este Ion. Tânărul de 33 de ani a spus că a fost judecat pentru că a condus mașina în stare de ebrietate. Instanța de judecată i-a stabilit o pedeapsă de 40 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

„Am o familie la care țin foarte mult. Mă bucur că sunt în continuare alături de cei de acasă. Dacă ajungeam la închisoare, era să fie destul de greu, dar așa vin la lucru aici câte patru ore pe zi și astfel îmi ispășesc pedeapsa. Mai ales că noi nu suntem plătiți și astfel statul mai economisește bani. Până acum am lucrat 28 de ore, deci n-a mai rămas mult. Bine că avem și acest tip de pedeapsă pentru că aceasta te face ulterior să te gândești bine înainte de a întreprinde ceva”, povestește Ion.

Conform articolului 67 din Codul penal, munca neremunerată în folosul comunităţii se stabileşte pe un termen de la 60 la 240 de ore şi este executată de la 2 la 4 ore pe zi.

Eschivarea de la decizia instanței de judecată, duce omul la închisoare

Igor Sandu, șeful adjunct al Direcției monitorizare activități de probațiune din cadrul Oficiului Central al Probațiunii (OCP), explică cum are loc repartizarea persoanelor condamnate și la ce duce eschivarea de la pedeapsa stabilită.

„În cazul când persoana se eschivează de la executarea sentinței judecătorești, intervine o altă pedeapsă, mult mai drastică – închisoarea. În prezent, în evidenţa OCP-ului se află 2798 de persoane condamnate la muncă neremunerată în folosul comunităţii, printre care trei minori. Pentru aceștia se stabilește un orar de lucru, de la două până la patru ore pe zi, fără a-i cauza celui pedepsit suferinţe fizice sau a-i leza demnitatea. Consilierii de probaţiune, împreună cu administraţia publică locală, stabilesc locurile din teritoriu unde persoanele condamnate pot să-şi ispăşească pedeapsa prin munca neremunerată. Orarul de lucru este stabilit împreună cu persoana condamnată. În ultimele zece luni, numai în raionul Glodeni am reușit să economisim în bugetul de stat 50 de mii de lei. Dacă e să facem calcule pentru tot teritoriul țării pentru toți anii de activitate vom vedea că s-au economisit milioane de lei în bugetul statului”, a spus Igor Sandu.

Munca neremunerată în folosul comunităţii, de regulă, este o sancțiune de alternativă amenzii sau închisorii.

Numărul total de persoane luate la evidență de consilierii de probațiune în 2010 au fost 1864, în 2011 erau 2021, iar în 2012 au fost 2070. În anul 2013, numărul a depășit cifra de anul trecut și continuă să crească.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *