Externe

Lukașenko a grațiat-o pe Sofia Sapega, fosta iubită a disidentului Roman Protasevici

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a grațiat-o pe Sofia Sapega, o cetățeancă rusă condamnată la șase ani de închisoare de un tribunal din Belarus. Sapega a fost întâmpinată la ieșirea din închisoare de către o delegație din regiunea rusă Primorkii Krai, condusă de guvernatorul Oleg Kojemiako.

Kojemiako a scris pe canalul său de Telegram că Sapega „a primit o șansă unică de a începe viața nouă”. De asemenea, acesta a mai declarat că Lukașenko ar fi grațiat-o pe Sapega după apelul lui Kojemiako.

„El a tratat cu înțelegere părintească cererile de clemență ale părinților Sofiei. L-au rugat foarte mult să le înmâneze personal șefului statului frățesc. (…) Sunt sigur că Sofia va trage concluzii din această poveste. A fost o lecție serioasă. Dar, datorită bunăvoinței lui Alexandru Grigorievici, ea a petrecut doi ani de închisoare în loc de șase. Să lăsăm greșelile din tinerețe în trecut, o viață nouă și mai mare o așteaptă”, a spus guvernatorul rus. 

Într-o înregistrare video, publicată pe canalul lui Kojemiako, Sapega spune că îi este recunoscătoare lui Lukașenko „pentru oportunitatea de a-și revedea familia, de a se întoarce acasă”.

Sofia Sapega a fost reținută la Minsk în mai 2021, împreună cu Roman Protasevici, fost redactor-șef al Nexta, după ce avionul în care se aflau a fost obligat să aterizeze la Minsk. În mai 2022, Sapega a fost condamnată la șase ani de închisoare sub acuzația de instigare la ură socială și colectare ilegală de date cu caracter personal, deoarece, potrivit anchetatorilor, ar fi administrat un canal de Telegram care a publicat datele personale ale ofițerilor de securitate belaruși. În iunie 2022, Sapega i-a cerut clemență lui Aliaksandr Lukașenka, dar a fost refuzată.

În aprilie 2023, Sapega a fost de acord să fie extrădată în Rusia. Procuratura Generală din Belarus a aprobat cererea rusoaicei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *