CSI / RusiaExterne

Lukașenko anunță că Belarus și Rusia construiesc împreună o uniune, care sigur va atrage și alte republici” din fostul URSS

Belarus și Rusia construiesc împreună o uniune a statelor care ar putea atrage alte țări, a declarat joi Aleksandr Lukașenko, în timpul unei întrevederi cu guvernatorul regiunii ruse Voronej, Aleksandr Gusev, potrivit agenției de presă de stat belaruse Belta.

Lukașenko a menționat că vede un mare interes în dezvoltarea cooperării cu Belarus din partea regiunilor ruse.

„Mulțumită vouă, avem această cooperare. Construim un singur stat al Uniunii pe noile principii pentru a ne asigura că interesele tuturor sunt respectate, că statele independente suverane – Belarus și Rusia – continuă să se dezvolte. Sunt sigur că această uniune va atrage alte republici din fosta Uniune Sovietică”, a menționat președintele belarus.

Cei doi vecini slavi fac parte oficial din „Uniunea Statală Rusia–Belarus” și sunt în discuții de ani de zile pentru a-și îmbunătăți și mai multe relațiile, un proces care s-a accelerat după ce Putin l-a susținut pe Lukașenko, în 2020, când poziția sa a fost amenințată proteste ample, relatează Reuters.

Statele occidentale au impus sancțiuni ambelor țări după ce Rusia și-a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie întrucât Belarus a sprijinit activ eforturile Rusiei și au fost punctul de plecare al soldaților ruși care au intrat prin nordul Ucrainei.

„Sunt convins că sancțiunile economice ilegitime nu vor împiedica avansarea integrării în statul de uniune și dezvoltarea în continuare a relațiilor noastre fraterne”, spunea, în martie, premierul rus Mihail Mișustin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *