CSI / RusiaInternațional

Lukașenko are nevoie de garanții că Rusia va apăra Belarusul ”ca pe propiul teritoriu” în eventualitatea unui atac

Belarusul are nevoie de garanţii că Rusia îl va apăra ”ca pe propriul teritoriu” în eventualitatea unui atac extern, a declarat luni, 10 aprilie, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia de presă BelTA, transmite Reuters.

Menționăm că Lukașenko, aliatul fidel al lui Putin, a făcut această declaraţie în timpul unei întrevederi cu ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, desfăşurată la Minsk.

Belarusul, principalul aliat al Rusiei în campania militară contra Ucrainei, găzduieşte o grupare a armatei ruse alcătuită din circa 9.000 de soldaţi, 170 de tancuri, 200 de blindate şi circa 100 de piese de artilerie.

Totuși, Kievul estimează că este puţin probabil la ora actuală ca Rusia să folosească din nou Belarusul drept platformă de lansare a unei ofensive, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei declanşate în februarie 2022, când trupele ruse trimise în Belarus sub pretextul efectuării de exerciţii militare au atacat partea de nord a Ucrainei, potrivit Agerpres.

Vă amintim că la 24 februarie 2022 Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a mai subliniat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *