Externe

Lukașenko: Evgheni Prigojin nu se află în Belarus

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin nu se află în Belarus, a declarat președintele belarus, Alexander Lukașenko, citat de Sky News.

De asemenea, Lukașenko, aliatul fidel al lui Putin, a declarat că Prigojin ”s-ar putea” să se afle în Sankt Petersburg sau la Moscova.

Fiind întrebat de ziariști despre locul unde se află Prigojin și mercenarii Wagner, Lukașenko a declarat: „Aceasta este o companie rusă. Așa că este clar că întrebarea nu mă privește pe mine. Din câte am fost informat, luptătorii se află în taberele lor. În ceea ce-l privește pe Prigojin, el se află în Sankt Petersburg. Nu este pe teritoriul Belarusului”.

Astfel, potrivit informațiilor apărute după rebeliunea mercenarilor Wagner, Prigojin ar fi fost de acord să meargă în Belarus ca parte a unei înțelegeri pentru a pune capăt tentativei sale de insurecție armată.

Menționăm că în 27 iunie, liderul belarus confirmase că Prigojin a sosit în Belarus.

„Garanțiile de securitate, așa cum a promis ieri [Vladimir Putin], au fost oferite. Văd că Prigojin zboară deja cu acest avion. Da, într-adevăr, el se află astăzi în Belarus”, afirma atunci Lukașenko.

În urmă cu o zi înainte, publicația rusă Fontanka a relatat, citând surse, că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a vizitat miercuri, 5 iulie, departamentul FSB din Sankt-Petersburg și regiunea Leningrad, unde i-au fost restituite armele și 10 miliarde de ruble confiscate în timpul perchezițiilor efectuate în grupurile pe care le controlează în ziua rebeliunii. Printre armele care i-au fost returnate se numără un pistol Glock, primit de Prigojin de la ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Luni, Prigojin a înregistrat primul mesaj audio după data de 26 iunie. Acesta a fost publicat de canalul Telegram Gray Zone, apropiat omului de afaceri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *