Internațional

Lukașenko, indignat că elevii nu pot fi trimiși la cules cartofi. „Această practică exista pe vremea URSS. Cu ce exemplu ne vom creşte copiii?”

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a lansat luni un apel la mobilizarea elevilor pentru recolta cartofi, susținând că va fi un „bun antrenament fizic” pentru ei şi o „mulţumire” pentru părinţii lor, transmite Agerpres.

Principal aliat al lui Vladimir Putin, Lukaşenko, fost director al unei ferme de stat sovietice care, din 1994, conduce ţara cu o mână de fier, este cunoscut pentru derapajele sale verbale şi propunerile radicale.

Acesta s-a arătat indignat, în cursul unei şedinţe de guvern, că este interzisă în şcolile din Belarus „mobilizarea elevilor pentru recoltarea de mere sau cartofi”, descriind această stare de fapt drept o „sălbăticie”, relatează AFP.

„Cu ce exemplu ne vom creşte atunci şcolarii, copiii?”, a întrebat el, referindu-se la această practică care exista pe vremea URSS.

„Se spune că este exploatare. Dar ce exploatare poate fi dacă este vorba despre o persoană care merge la muncă cinci sau şase ore? Va fi o mulţumire pentru părinţi şi un bun antrenament fizic pentru copii”, a continuat dictatorul belarus, adăugând că aceasta că va „uni oamenii.

În anul 2020, Lukaşenko a recomandat sauna, un pahar de vodcă pe zi şi munca la câmp, pe tractor, ca remedii eficiente împotriva coronavirusului.

Fiind aliat fidel al Moscovei şi învecinat cu Ucraina, Belarusul nu participă direct la războiul rus, dar în luna februarie şi-a pus teritoriul la dispoziţia ocupanților ruși, care l-au folosit ca bază pentru a ataca Kievul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *