Internațional

Lukașenko ordonă reluarea contractelor cu Polonia

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri, 11 august, că a ordonat guvernului său să reia contactele cu Polonia, în pline tensiuni frontaliere între aliatul Moscovei şi statul vecin membru NATO, relatează Agerpres.

”Este necesar să discutăm cu polonezii. I-am ordonat prim-ministrului să-i contacteze”, a declarat el.

Tensiunile între Minsk şi Varşovia sunt în prezent puternice, pe fondul divergenţelor privind conflictul în Ucraina, Polonia ajutând financiar şi militar Kievul, în timp ce Belarusul este un aliat fide al Moscovei.

Menționăm că joi, 10 august, Polonia, ţară membră a NATO, a precizat că intenţionează să desfăşoare circa 10.000 de soldaţi pentru a proteja, cu titlu de ”descurajare”, frontiera sa estică cu Belarusul.

Potrivit lui Lukaşenko, aliatul lui Putin, guvernul polonez caută ””escaladarea, agravarea situaţiei, pentru a arăta că au procedat corect că au înarmat şi reînarmat ţara”, odată cu apropierea ”alegerilor (legislative) din 15 octombrie anul viitor” în Polonia.

De asemenea, acesta a declarat că este ”puţin probabil” să vedem în următoarele două luni ”schimbări semnificative”, care ar fi ”benefice pentru ei şi pentru noi”, în poziţia Varşoviei.

”Ei cer mult de la noi (…) dar nu putem să acceptăm acest lucru, pentru că asta ar fi contrar intereselor noastre”, a declarat Lukașenko.

El s-a declarat de asemenea ”deschis la cooperare”. Menționăm că Lukaşenko i-a acuzat direct pe ”americani că au mizat pe Polonia” pentru a alimenta tensiunile în regiune, în plin conflict între Ucraina şi Rusia.

Recent, Polonia a avertizat împotriva ameninţării provocărilor din partea Belarusului şi a pericolelor potenţiale reprezentate de sosirea în ţară a grupului de mercenari ruşi Wagner.

Varşovia mai acuză Minskul şi Moscova că orchestrează un nou aflux de migranţi spre Uniunea Europeană pentru a destabiliza zona.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. In contextul a ceea ce au patit polonezii in al doilea razboi mondial si a faptului ca un sfert din tara se afla de fapt in Ucraina, polonezii au procedat foarte corect “inarmand si reinarmand” Polonia (cum zice Lokasenko). Problema nu ar fi fost bielorusii, daca acestia nu s-ar fi aliat cu rusii, dar acum problema se pune la comun. Nu trebuie sa uitam de Kaliningrad, unde tupeistii de rusi de drept nu aveau ce cauta acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *